Ukrajna már idén ősszel megkapja az amerikai Abrams harckocsikat

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy felgyorsítja az Abrams harckocsik Ukrajnának történő szállítását – közölte kedden a Pentagon egyik tisztségviselője -, és már idén ősszel Kijev rendelkezésére bocsátja „a létfontosságú felszerelést, hogy megvédje magát az orosz erőkkel szemben” — jelenti a Reuters.

Januárban az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy 31 korszerű M1A2 Abrams harckocsit szállít Ukrajnának, miután hónapokig kerülte a nehezen karbantartható tankok bevetésének gondolatát az Oroszország által 2022 februárjában megszállt Ukrajnában.

Az új terv szerint Ukrajna az M1A1 SA Abrams harckocsi változatot kapná meg, amely az ukrán flotta többségéhez hasonlóan dízel üzemanyaggal is képes üzemelni – mondta az egyik tisztviselő.

A változtatás egy, az ügyről tájékoztatott kongresszusi tanácsadó szerint körülbelül egy évvel felgyorsítja a szállítást is.

A Pentagon „Ukrajnával szorosan egyeztetve meghozta a döntést, hogy az Abrams harckocsi M1A1-es változatát biztosítja, ami lehetővé teszi számunkra, hogy jelentősen felgyorsítsuk a szállítási határidőket, és ezt a fontos védelmi képességet ez év őszére átadjuk Ukrajnának”

– mondta Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője újságíróknak.

A védelmi minisztérium korábban nem jelzett konkrét időpontot arra, hogy a harckocsik ukrán kézbe kerüljenek, csak annyit mondott, hogy ez „hónapokat” vesz igénybe. Kedden Ryder elmondta, hogy a korábbi ütemterv több mint egy év volt.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter több lehetőséget is megvizsgált a szállítás meggyorsítására – mondta a Reutersnek a tervről egy védelmi minisztériumi képviselő.

Az Austin által értékelhető lehetőségek közé tartozott például a szállítási sorban elfoglalt hely megváltoztatása, vagy olyan amerikai harckocsik használata, amelyekből eltávolították az érzékeny berendezéseket, hogy azokat az orosz csapatok ne tudják elfoglalni és tanulmányozni.

A General Dynamics Corp (GD.N) gyártósorán jelenleg havonta körülbelül 12 Abrams tank készül el. Az M1A2-es tankokat állami tulajdonú vázak felhasználásával építenék, és kifejezetten Ukrajna számára újítanák fel – mondta Ryder.

Az Abrams harckocsik átalakítására vagy megvásárlására szánt pénzeszközök az Ukrajna Biztonsági Támogatási Kezdeményezés (USAI) nevű alapból származnának, amely lehetővé teszi Joe Biden elnök kormányának, hogy az amerikai fegyverkészletekből való merítés helyett az ipartól szerezzen be fegyvereket.

A Pentagon januárban 400 millió dollár értékű USAI-forrást különített el az eredetileg tervezett 31 M1A2 harckocsira, ezt a pénzt használnák az M1A1-esek beszerzésére, mondta Ryder.

A nagy harckocsi huzavona

A háború első 11 hónapja alatt Ukrajna nyugati támogatói makacs következetességgel utasították el az összes kérelmet, kívánalmat, követelést modern nyugati tankok átadására.