Rétvári Bence: a kormány mindent megtesz a zsidó közösség biztonságáért

A kormány mindent meg kíván tenni a zsidó közösség biztonságáért, fontosnak tartja, hogy minden zsidó ember biztonságban érezhesse magát Magyarországon – mondta Rétvári Bence (KDNP), a Belügyminisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője csütörtökön Vácon.

A Vác és a Dunakanyar zsidósága deportálásának 79. évfordulója alkalmából, a helyi zsinagógában rendezett megemlékezésen Rétvári Bence beszédében kiemelte: évről évre összegyűlnek, hogy emlékezzenek azokra, akiket Vácról és a környező településekről hurcoltak el, azokra, akik már sosem térhettek haza.

Egy ilyen helyi megemlékezésen, amikor élettörténetek és utcanevek hangzanak el, a távoli számokból közeli tragédiák lesznek

– fogalmazott.

Rétvári szerint azokra is emlékezni kell, akik ebben az időszakban embereket próbáltak menteni, ilyen volt Slachta Margit és Salkaházi Sára, akik példaképek számunkra, mert egy a mainál sokkal nehezebb helyzetben az életüket kockáztatták.

Hangsúlyozta, lehetett Magyarországon náci és szovjet megszállás, a magyarok nem váltak nácivá, illetve kommunistává, hanem megőrizték a keresztény alapértékeket. Azért is fontos mindig megőrizni ezeket az értékeket, mert a keresztény értékvilág adott erőt az embermentőknek a legszörnyűbb időkben is – mondta.

Rétvári Bence kiemelte, minden ilyen alkalom felszólítás, hogy vigyázzunk embertársainkra minden időben,

mert az emberélet a legfontosabb érték.

Kitért rá, miszerint Európának azon a részén, ahol az illegális bevándorlás nagy mértékben felerősödött, az antiszemitizmus egy új hulláma jelent meg.

Európát békében kell megőrizni, hogy minden zsidó biztonságban érezhesse magát

– tette hozzá.

Kijelentette, fontos, hogy minden zsidó ember biztonságban érezhesse magát Magyarországon, ezért mindig fel kell lépni az antiszemitizmus ellen.

Kockásfüzetbe írt holokauszt-memoár került elő Szombathelyen

Páratlan dokumentummal gyarapodott a Savaria Múzeum gyűjteménye.