Kockásfüzetbe írt holokauszt-memoár került elő Szombathelyen

Több új állandó kiállítás is nyílik idén a szombathelyi Savaria Múzeumban és annak tagintézményeiben, például a Vasi Skanzenben és a Szombathelyi Képtárban – közölte az MTI-vel hétfőn a múzeum igazgatósága.

A Savaria Múzeum gyűjteménye nemrégiben páratlan dokumentummal gyarapodott: megvásárolták a szombathelyi születésű Blau Márta kéziratos soá memoárját.

A 63 oldalt kitevő, kockás füzetbe kézzel írt visszaemlékezés 1944. július 4-től idézi fel a történéseket, tárgyalja a deportálást megelőző helyi eseményeket, az Auschwitz-Birkenauban átélt szörnyűségeket, valamint az Allendorf-Münchmühle munkatáborban töltött időszakot és az 1945-ös szombathelyi visszatérést.

Mint kiemelték, publikálatlan kéziratról van szó, és meglehetősen ritka, hogy csaknem 80 évvel a holokauszt után egy ismeretlen, személyes forrásra bukkanjanak a kutatók. Különösen értékessé teszi a szombathelyiek számára, hogy a különleges dokumentum annak a városnak a múzeumi közgyűjteményébe kerülhetett, ahol írója élt. Leltározását követően kezdetét veszi a dokumentum feldolgozása – tették hozzá a közleményben.

Családja náci múltjáról mesélt Arnold Schwarzenegger

A világhírű színész a CNN-nek adott interjút, amelyben beszélt az antiszemitizmusról és családja náci múltjáról is.