Sokan, így Amerika is, tart a holnapi jeruzsálemi zászlós felvonulástól

Az Egyesült Államok „nyugalomra” és „önmérsékletre” szólít fel a Jeruzsálem óvárosában csütörtökön tartandó, sokak által bírált felvonulás előtt, ahol várhatóan több tízezer zsidó izraeli fog izraeli zászlókat lengetve vonulni a muszlim negyedben. Az eseményre kevesebb mint egy héttel azután kerül sor, hogy Izrael és a palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport öt napig tartó halálos konfliktust követően tűzszüneti megállapodást kötött.

A nemzeti vallásos izraeliek által évek óta megtartott felvonuláson több ezren szoktak vonulni a jeruzsálemi óváros közelében található Függetlenségi Parkból a Siratófalhoz annak emlékére, hogy Izrael az 1967-es hatnapos háború során újraegyesítette Kelet- és Nyugat-Jeruzsálemet. A Jeruzsálem-napi felvonulást az évek során sokan bírálták, mivel gyakran erős retorikájú beszédek és – kevésszer – a zsidó résztvevők palesztinokkal szembeni erőszakos fellépései tarkítják.

Kedden Vedant Patel, a külügyminisztérium helyettes szóvivője azt mondta, hogy Washington „továbbra is arra fogja sürgetni a feleket, hogy tartózkodjanak a feszültséget gerjesztő cselekedetektől, retorikától és tevékenységektől”, válaszul a sajtótájékoztatón a vitatott felvonulással kapcsolatos kérdésre.

Patel elmondta, hogy az USA „hisz az egyének jogában, hogy békésen fejezzék ki magukat”, miközben „minden felet arra ösztönöz, hogy őrizzék meg a nyugalmat, tanúsítsanak önmérsékletet”, és kerüljék a feszültségek eszkalálódását.

Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter, aki korábban is kapcsolatban állt radikális jobboldali csoportokkal, várhatóan részt vesz a héten a gyűlésen, ami tovább fokozhatja a feszültséget, bár keddig nem adott egyenes választ az ügyben.

Tavaly a biztonsági szolgálatok távol tartották az akkori képviselőt az óváros Damaszkuszi kapu bejáratától, amely a palesztinok és az izraeli rendőrség közötti gyakori konfliktusok helyszíne a muszlim negyedben.

A szintén vallásos-cionista Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter, a Likud törvényhozói és Meir Porush ultraortodox jeruzsálemi miniszter is várhatóan csatlakozik az eseményhez a több tízezer, főként a nemzeti-vallási közösséghez tartozó felvonuló mellett.

Az évente megrendezett Zászlós Felvonulás már régóta a vallásos cionizmushoz kötődik, ahhoz a mozgalomhoz, amely vallási kötelességnek tekinti Izrael földjének zsidó fennhatóság alatt tartását.

Az idei felvonulás időzítése különösen kényes annak fényében, hogy vasárnap kora este tűzszünet köttetett Izrael és az Irán által támogatott Iszlám Dzsihád között. A tűzszünet napok óta tartó harcoknak vetett véget, amelyek során közel 1500 rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai övezetből, és a csoport állítólag azzal fenyegetőzött, hogy elhúzza a konfliktust.

A biztonsági tisztviselők szerint kicsi az esélye annak, hogy a felvonulás alatt rakétákat lőjenek ki Gázából – jelentette vasárnap a 13-as csatorna híradója.

Egyes tisztviselők azonban attól tartanak, hogy megismétlődhet a 2021-es eset, amikor a Hamász éppen a felvonulás kezdetekor lőtt rakétákat Jeruzsálemre, ami több mint egy hetes harcokat váltott ki Izrael és a gázai terrorcsoportok között.

Az elmúlt két évben a Biden-kormányzat sürgette Izraelt, hogy változtassa meg a menet útvonalát, hogy a Damaszkuszi kapu helyett az óváros Jaffa-kapuján keresztül haladjon, elkerülve ezzel a nagyrészt palesztinok által lakott muszlim negyedet.

Izrael és Gáza — Hogyan lehet együtt élni egy megoldhatatlan problémával?

Az IDF-nek nincs lehetősége arra, hogy hagyományos katonai módon legyőzze a terroristákat, így Izrael egy lényegében megoldhatatlan problémával él együtt.

2021 májusában Benjamin Netanjahu miniszterelnök beleegyezett a zászlós menet útvonalának megváltoztatásába, bár a döntés meghozatalával órákkal a gyűlés előttig várt, így a Hamász és más terrorcsoportok Izrael elleni fenyegetései időközben felhalmozódtak. A döntés ellenére a Hamász rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre, miközben az átirányított menet zajlott. Röviddel ezután az izraeli hadsereg elindította a Falak őre hadműveletet Gázában, amely 11 napig tartott.

A következő évben az akkori miniszterelnök, Naftali Bennett hasonló nyomás alá került az USA részéről, de végül úgy döntött, hogy engedélyezi a menetet az eredeti útvonalon, ami a világszerte bírált jelenetekhez vezetett, amikor a résztvevők a Damaszkuszi kapu előtt táncolva énekelték a „May your village burn” (Égjen a falud) kezdetű dalokat. A gázai terrorcsoportok azonban elkerülték az egy évvel korábbi reakciókat.

Netanjahu hétfőn megerősítette, hogy a felvonulás az eredeti tervek szerint zajlik.

„A zászlófelvonulás a tervek szerint, a szokásos módon, a szokásos útvonalon folytatódik”

– mondta Netanjahu a Likud párt parlamenti frakcióülésének kezdetén.

Több mint 2000 rendőr biztosítja majd a vitatott felvonulást, valamint több mint 1000 más biztonsági ember, akik gondoskodnak arról, hogy a fővárosban a nap folyamán más rendezvények is megfelelő védelemben részesüljenek – jelentette be a testület kedd délután.

A Haaretz baloldali lap szerint néhány jobboldali aktivista azt tervezi, hogy izraeli zászlókkal próbál meg bejutni a Templomhegyre, bár a rendőrség közölte, hogy nem engedi a felvonulóknak, hogy belépjenek a területre.

Összeomlás fenyegeti az izraeli kormányt?

Az igazságügyi reform egyik atyja arra figyelmeztet, hogy a kormány nem éli túl, ha a reformot nem fogadják el.