Újabb európai állam dolgoz ki nemzeti cselekvési tervet az antiszemitizmus ellen

Kosztadin Kodzsabasev bolgár külügyminiszter-helyettes pénteken részt vett a Minisztertanácsban tartott kerekasztal-beszélgetésen, amelyen az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó nemzeti cselekvési terv tervezetét vitatták meg.

Az eseményt a bolgár külügyminisztérium szervezte a „Bulgária és Norvégia közötti stratégiai együttműködés Bulgária és Norvégia között az antiszemitizmus elleni küzdelem és a zsidó örökség megőrzése érdekében tett nemzetközi kötelezettségvállalások támogatására” című projekt keretében – közölte a minisztérium.

Kodzsabasev hangsúlyozta, hogy Bulgária aktív résztvevője az intolerancia, a gyűlölet és a diszkrimináció, köztük az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó valamennyi jelentős nemzetközi fórumnak.

Hozzátette, hogy Bulgária büszke a tolerancia és a különböző etnikumú és vallású emberek társadalmi integrációjának hagyományaira, és kiemelte a bolgár zsidók második világháború alatti megmentését, amely inspirációt jelent az antiszemitizmus jelenkori megnyilvánulásai elleni küzdelemben, és pozitív példaként szolgál a jövő nemzedékei számára.

A beszélgetésen videókapcsolaton keresztül részt vett Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet támogatásával foglalkozó koordinátora, aki konkrét észrevételeket és javaslatokat tett a terv kidolgozására.

A fórumon részt vettek a miniszterhelyettesek és az antiszemitizmus elleni küzdelemben illetékes állami intézmények más képviselői, az izraeli nagykövetség helyettes misszióvezetője, a nemzeti cselekvési terv kidolgozásában partneri szerepet vállaló Norvég Holokauszt- és Kisebbségkutató Központ képviselője, valamint bolgár zsidók, a civil társadalom és a tudományos élet képviselői.

Számos javaslat hangzott el különböző területeken az antiszemitizmus elleni hatékonyabb küzdelem érdekében.

A nemzeti terv az antiszemitizmus elleni küzdelemről és a zsidó élet előmozdításáról szóló 2021-es uniós stratégia mintájára készült, és a 2021-es malmői Holokauszt Emlékezet és Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Nemzetközi Fórumon tett egyik nemzeti kötelezettségvállalás teljesítéseként készül. A terv célja a bolgár intézmények kapacitásának és szakértelmének megerősítése, a közvélemény figyelmének felkeltése és a tudományos kutatások támogatása.

Izrael-barátsága miatt támadják a magyar EU-biztost

Egy palesztin lap szerint Várhelyi Olivérnek az „Izrael-lobbi” helyett inkább „antiszemita főnökével”, Orbán Viktorral kellene foglalkoznia.