Öt és fél év börtönt kapott egy szélsőjobboldali dán tinédzser

white and red flag on pole

Egy 16 éves dán fiút öt és fél év börtönbüntetésre ítéltek, mert megpróbálta beszervezni egy osztálytársát egy nemzetközi neonáci szervezetbe, amelyet tevékenyen is segített – állapította meg egy dán bíróság.

A tinédzsert tavaly áprilisban tartóztatták le, és később azzal vádolták, hogy csatlakozott a Feuerkrieg Division (FKD) nevű szélsőjobboldali nemzetközi online csoporthoz.

A bíróság nem találta bűnösnek a fő vádpontban, amely szerint terrorcselekmények elkövetésének szándékával csatlakozott a csoporthoz. Bűnösnek találták azonban abban, hogy megpróbálta egy osztálytársát beszervezni az FKD-be, és más vádpontok szerint segítette azt, például bombakészítési kézikönyvek megosztásával.

A tinédzser védői fellebbezni fognak az ítélet ellen a Legfelsőbb Bíróságon, és a tinédzser beleegyezett abba, hogy a következő tárgyalásáig őrizetben maradjon, mondta a bíróságnak Lasse Martin Dueholm védőügyvéd.

A tinédzser esetét a dán Terrorelemző Központ (CTA) egy márciusi jelentésében említette annak a tendenciának a példájaként, hogy a szélsőjobboldali közösségek fiatalokat toboroznak és radikalizálnak az interneten.

Komoly veszély fenyegeti a zsidóságot: az illegális migráció – interjú Mikkel Bjørn Sørensennel

Hogyan váltak a dán szociáldemokraták az illegális migráció elleni fellépés skandináv élharcosaivá? Biztonságban van-e a zsidóság az illegális migráció árnyékában? Ezekről kérdeztük Mikkel Bjørn Sørensent.