Már több mint ezer rakétát lőttek ki Izraelre a dzsihadisták

Az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezet május 9-e óta 1099 rakétával támadta Izraelt a Gázai övezetből, amelyek közül 340-et a Vaskupola nevű védelmi rendszer elfogott, és ugyanebben az időszakban az izraeli hadsereg megtorlásul a palesztin fegyveresek 325 támadási helyét semmisítette meg az övezetben – közölte szombaton a hadsereg sajtószolgálata.

Az Iszlám Dzsihád által indított rakéták közül több mint kétszáz el sem érte Izrael területét, még Gázában felrobbant – tették hozzá.

A palesztin dzsihadista fegyveresek szombat délelőtt is támadták rakétákkal Izraelt, emiatt megszólaltak a légoltalmi szirénák az ország déli részén fekvő Askelon és Szderót városokban. Eközben az izraeli hadsereg több aknavetőt és rakétaindító állást megsemmisített a Gázai övezetben.

Az Iszlám Dzsihád megtorlásul indította rakétatámadásait amiatt, hogy egy izraeli börtönben 86 napos éhségsztrájk után meghalt a terrorszervezet egyik vezetője.

Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője szombaton közölte:

az Iszlám Dzsihád arzenáljában 6000 rakéta van, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezetnek pedig ennek a négyszerese.

Péntek délután Ijád Al-Hasszanit, az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezet hadműveleti parancsnokát, kedd hajnal óta a szervezet hatodik vezetőjét ölte meg Gáza város egy lakására lecsapva az izraeli légierő.

Az izraeli hadereg szóvivői szerint az elmúlt napokban Al-Hasszani vette át az alakulat észak-gázai vezetőjének, Kalil Batininak a feladatait is, miután vele kedd reggel célzott kivégzéssel leszámoltak.

Ijád Al-Hasszani részt vett az Iszlám Dzsihád Izrael elleni rakétatámadásainak összes döntésében – közölték. Az ellene végrehajtott légicsapásban két ember vesztette életét és öten megsebesültek. Emellett légicsapást mértek a terrorcsoport két parancsnokságára is.

A kormány jogrendszert átalakító tervei ellen tiltakozók lefújták a szombat estére tervezett tüntetéseket a biztonsági helyzet miatt.

„Számunkra a demokráciát védők biztonsága a legfontosabb”

– hangsúlyozták közleményükben.

Richard Kemp: Az ENSZ a terroristák kezére játszik

Az Afganisztánt is megjárt brit ezredes szerint senki nem vitathatja el Izraeltől az önvédelem jogát.