Példátlan: Az EU palesztin pénzek befagyasztását lebegteti

Az Európai Parlament állásfoglalása példátlan kritikát fogalmaz meg a palesztinokkal szemben az általa fizetett uszító tankönyvek miatt; azt mondja, hogy befagyasztja a finanszírozást, amíg nem történik változás – írja aYnet.

Az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben elítéli a Palesztin Hatóságot, amiért tankönyveiben továbbra is erőszakra, antiszemitizmusra és gyűlöletre uszít. Ez már a negyedik egymást követő év, amikor ilyen állásfoglalást fogadtak el, de ez az első olyan állásfoglalás, amely követeli annak eltávolítását. A szerdán elfogadott állásfoglalás a Palesztin Hatóság finanszírozásának befagyasztására szólított fel mindaddig, amíg tantervét nem igazítják a béke és a tolerancia nemzetközi normáihoz, és nem szüntetik meg a gyűlöletkeltést.

A könyveket a palesztin oktatási minisztérium tartalomfejlesztési részlegének tisztviselői írják, akiknek a fizetését az Európai Unió fizeti.

Az elítélő határozatot a szavazatok többségével fogadták el a balközép pártok támogatását követően, akik a korábbi évekhez képest példátlanul kritikus megfogalmazású, a palesztinokkal szemben kritikus állásfoglalás-szöveget szavaztak meg.

Egy európai elítélő határozat most először kapcsolja össze kifejezetten az általa finanszírozott tankönyvekben található uszítást az iskolások és tinédzserek által elkövetett palesztin terrortámadások közelmúltbeli növekedésével.

Az állásfoglalás először ismeri el az antiszemitizmus létezését a tankönyvekben, és kifejezetten követeli annak eltávolítását; a korábbi elfogadott állásfoglalások csak az erőszakra való felbujtást említették anélkül, hogy közvetlenül a problémás tartalmak eltávolítására szólítottak volna fel.

Várhelyi Olivér, a palesztinoknak nyújtott segélyekért felelős európai uniós biztos a múlt héten bejelentette, hogy az európai uniós pénzeket nem fogják Izrael elleni uszításra fordítani

és az Eli Cohen külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen ígéretet tett arra, hogy az EU további kutatásokat fog finanszírozni a Palesztin Hatóság tankönyveiben található uszítással és antiszemitizmussal kapcsolatban.

Az Európai Unió Bizottsága az Európai Parlament plenáris ülésén a szavazást előkészítő meghallgatáson is foglalkozott a Palesztin Hatóság tankönyveiben megjelenő uszítás kérdésével. Helena Dalli, az Európai Unió esélyegyenlőségi biztosa kijelentette, hogy az EU azon fog dolgozni, hogy valamennyi palesztin tananyag „teljes mértékben megfeleljen” a béke és a tolerancia nemzetközi normáinak.
Decemberben az Európai Unió Bizottsága azt mondta, hogy „létfontosságú” változtatásokra van szükség a Palesztin Hatóság tantervében, miközben azt ígérte, hogy „a tanterv további reformja a lehető legrövidebb időn belül megoldja a problémás kérdéseket”.

Izrael-barátsága miatt támadják a magyar EU-biztost

Egy palesztin lap szerint Várhelyi Olivérnek az „Izrael-lobbi” helyett inkább „antiszemita főnökével”, Orbán Viktorral kellene foglalkoznia.