Fagyis bódét nyitottak Auschwitz „halálkapujától” 200 méterre

Lengyelországban a megemlékezéssel foglalkozó szakemberek bírálták, hogy az egykori auschwitz-birkenaui haláltábor területén, a múzeum előtt egy fagylaltos standot nyitottak.

A stand – amelynek falán egy fagylaltkúp rajza és egy rózsaszínű logó, amelyen az „icelove” felirat, valamint a „gofri” és a „fagylalt” szavak szerepelnek – ebben a hónapban nyílt meg, mintegy 200 méterre – és jól láthatóan – az ikonikus, vörös téglából épült Auschwitz II. történelmi kaputól, amelyet Lengyelországban „halálkapunak” is neveznek, a kettős vasúti sínekkel és a felette lévő őrposzttal.

Egy megyei tisztviselő szerint a standot engedély nélkül állították fel, és el fogják távolítani.

ian bremmer on Twitter: „maybe auschwitz isn’t the best spot for an ice cream stand pic.twitter.com/7NJcfNI4Dx / Twitter”

maybe auschwitz isn’t the best spot for an ice cream stand pic.twitter.com/7NJcfNI4Dx

Az Auschwitz-Birkenaui Állami Múzeum szóvivője a nyitást „nemcsak az esztétikai ízléstelenség, hanem egy közeli különleges történelmi helyszín iránti tiszteletlenség példájának is” nevezte a The Times of Israelnek küldött e-mailben.

„A lakókocsi azonban az emlékhely törvény által kijelölt védelmi övezetének határán kívül áll, így sajnos nincs rá befolyásunk. Bízunk benne, hogy az illetékes hatóságok megoldják ezt a kínos problémát” – tette hozzá a szóvivő.

Paweł Kobielusz, a múzeumhoz közeli Oświęcim város megyei igazgatóhelyettese a lapnak elmondta, hogy a standot engedély nélkül állították fel, és a hatóságok eljárást kezdeményeztek annak eltávolítására.

A nácik több mint 1,1 millió zsidót, valamint 70 ezer nem zsidó lengyelt, 25 ezer romát és mintegy 15 ezer szovjet hadifoglyot gyilkoltak meg Auschwitzban. Egyes években a helyszín több mint 2 millió látogatót vonz, akiknek a múzeum szabályzata szerint megfelelően kell öltözködniük és tisztelettel kell lenniük az ott meggyilkolt emberek iránt.

(The Times of Israel)

Megszületett az Auschwitzban meztelenkedő tüntetők ítélete

Egy furcsa demonstráció résztvevői két évvel ezelőtt leöltek egy birkát, majd meztelenre vetkőztek és a láger hírhedt, Arbeit macht frei feliratú kapujához láncolták magukat.