Megszületett az Auschwitzban meztelenkedő tüntetők ítélete

Egy furcsa demonstráció résztvevői két évvel ezelőtt leöltek egy birkát, majd anyaszült meztelenre vetkőztek és a láger hírhedt, Arbeit macht frei feliratú kapujához láncolták magukat.

Letöltendő börtönt kaptak a két évvel ezelőtti auschwitzi rituális állatáldozat és meztelenkedés, egy állítólagos „háborúellenes performansz” fehérorosz szervezői Lengyelországban — közölte kedden az MTI.

A krakkói körzeti bíróság egy év szabadságvesztésre ítélte Adam Bjaljackit, — egy ismert fehérorosz polgárjogi aktivista, Alesz Bjaljacki fiát — aki a 2017. március 24-i eseményen halálra szurkált egy birkát, és nyolc hónap börtönt szabott ki egy másik belorusz férfira, Adam Valadzkóra.

A tüntetés további kilenc résztvevőjét pénzbírsággal sújtották.

A furcsa demonstráció résztvevői — hat lengyel, négy fehérorosz és egy német állampolgár — előbb leöltek egy birkát, majd anyaszült meztelenre vetkőztek és a láger hírhedt, Arbeit macht frei feliratú kapujához láncolták magukat, valamint egy Szeretet feliratú transzparenst feszítettek ki és azt ismételgették, hogy minden embert szeretnek, szeretik a bolygót és nincs ellenségük.

A rendőrség által őrizetbe vett résztvevők azt mondták, hogy figyelemfelkeltő akciójukkal a kelet-ukrajnai és a szíriai háború ellen akartak tiltakozni, a krakkói bíróság azonban úgy találta, hogy valójában

állatkínzás követtek el, és meggyalázták az egykori auschwitzi lágerben legyilkolt 1,1 millió ember emlékét.

Bozena Holecka bírónő rámutatott, hogy a boncolás szerint a birkát 15 késszúrással ölték meg, és egyetlen élőlényt sem foszthatnak meg az életétől ilyen módon. Erőszakkal nem lehet az erőszak ellen tiltakozni — vélte.