Dollártalanítás: Kína jüannal fizet az orosz olajért

Az ország saját valutáját – a jüant – használta az elmúlt évben vásárolt orosz olaj szinte teljes mennyiségére – jelentette csütörtökön a Reuters több, az ügyet közvetlenül ismerő kereskedelmi vezetőre hivatkozva.

„A Kínába irányuló összes tengeri orosz olajeladást az árkorlátozás óta renminbiben számolják el, kiszorítva az utolsó kis számú bankot, amely amerikai dollárt kezelt” – mondta az egyik vezető a Reutersnek, a jüant hivatalos nevén említve.

A vezető valószínűleg arra utalt, hogy az orosz nyersolajra a G7-ek vezette koalíció által előírt hordónkénti 60 dolláros árplafon vonatkozik. A felső határ rendkívül megnehezíti a bankok számára a zöldhasúban történő fizetések feldolgozását – mondta a forrás a Reutersnek.

Bár a Reuters nem részletezte, hogy Kína az orosz import mekkora hányadát fizeti jüanban, a Cross-Border Interbank Payment System (a SWIFT bankközi üzenetküldő rendszer kínai változata) összes elszámolása éves szinten 22%-kal, 14 billió dollárnak megfelelő összegre ugrott 2022-ben – jelentette a Reuters a kínai központi bank adataira hivatkozva.

Ennek kontextusba helyezése érdekében Kína 2022-ben 88 milliárd dollár értékben importált Oroszországból főbb árucikkeket, köztük nyersolajat és fűtőolajat, ami 52%-os értéknövekedés 2021-hez képest.

És ennek a kereskedelemnek a nagy részét a Moszkva elleni szankciók és bojkottok közepette – amelyek közé tartozik, hogy egyes orosz bankokat kizártak a dollár által dominált SWIFT fizetési rendszerből, ami megnehezíti a tranzakciókat – jüanban bonyolították le.

Kína és Oroszország is évek óta próbálja csökkenteni a dollártól való függőségét. Még olyan rendszereket is létrehoztak, amelyek a SWIFT helyettesítésére szolgálnak.

Ám ezek bevezetése csak az ukrajnai háború kitörése után kezdett egyre inkább felgyorsulni.

A Reuters hivatalos kínai adatokból készített számításai szerint 2023 márciusában a jüan megelőzte a dollárt, mint a kínai határokon átnyúló tranzakciók leggyakrabban használt pénzneme.

Oroszország fizetési rendszere, az SPFS szintén gyorsan bővült a háború óta – közölte az ország központi bankja a Reuters szerint 2022 szeptemberében.

A szankciók – amelyek aláhúzzák a dollár hatalmát – más országokat, például Brazíliát és Franciaországot is arra ösztönöztek, hogy a dollártól való függőség csökkentésére szólítsanak fel, felgyorsítva a dollármentesítésről szóló vitát.

Izrael történetében először a jüant is felvette a devizatartalékai közé

Az izraeli Központi Bank emellett az amerikai dollár és az euró állományát is csökkenti, hogy diverzifikálja devizatartalékait.