Újabb szaúdi gesztus Szíria felé

Hivatalos meghívást kapott szerdán Bassár el-Aszad szíriai elnök az Arab Liga Szaúd-Arábiában tartandó rijádi csúcstalálkozójára – derült ki a szaúdi SPA és a szíriai SANA állami hírügynökség közléséből.

Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király meghívását Szaúd-Arábia ammáni nagykövete, Nájif esz-Szudejrí adta át Damaszkuszban a szíriai elnöknek – jelentette a SPA.

Az Arab Liga külügyminiszterei vasárnap döntöttek arról, hogy Damaszkuszt újra felveszik a pánarab szervezetbe, amely 2011-ben függesztette fel Szíria tagságát, miután Aszad elnök erőszakkal válaszolt az országban kirobbant tiltakozásokra, aminek következtében a konfliktus polgárháborúvá fajult.

A csúcstalálkozót a tervek szerint május 19-én tartják.

Szaúd-Arábia és Szíria kedden jelentették be, hogy újranyitják diplomáciai képviseleteiket egymás országában. Áprilisban már megállapodtak a két ország közötti légijáratok újraindításában is.

Tovább közeledik Irán és Szíria

Szíriába látogatott az iráni elnök. A ritka találkozóra akkor kerül sor, amikor több arab ország, köztük Egyiptom és Szaúd-Arábia is közeledik Damaszkusz felé.