Több száz rakétát lőttek ki a terroristák, az ENSZ mégis Izraelt kritizálja

Elfogadhatatlannak nevezte a polgári áldozatokat követelő támadásokat António Guterres ENSZ-főtitkár a Gázai övezetben, és azok azonnali leállítására szólított fel – erről Farhan Haq helyettes ENSZ-szóvivő adott ki közleményt.

Guterres „mély aggodalmának” adott hangot a legutóbbi fejlemények, az izraeli-palesztin konfliktus eszkalálódásának veszélye és az áldozatok számának növekedése miatt.

„Izraelnek be kell tartania a nemzetközi humanitárius törvényekből rá vonatkozó kötelezettségeket, beleértve az arányos erő alkalmazását és minden lehetséges óvintézkedés megtételét a civilek és a polgári objektumok megkímélése érdekében a katonai műveletek végrehajtása során”

– idézte Haq a főtitkárt.

Hozzáfűzte, Guterres elítéli a Gázából Izraelre irányuló, válogatás nélküli rakétakilövéseket is, ami ugyancsak „sérti a nemzetközi humanitárius jogot, és veszélyezteti mind a palesztin, mind az izraeli polgári lakosságot”.

A főtitkár valamennyi felet maximális önmérsékletre szólította fel, és az ellenségeskedés azonnali leállítását szorgalmazta.

Az izraeli hadsereg szerint a gázai légicsapások a Pajzs és Nyíl hadművelet részei voltak, válaszul a gázai rakétákra, amelyeket azt követően indítottak el, hogy 86 napos éhségsztrájk után meghalt az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik 45 éves vezetője egy izraeli börtönben.

Izraeli védelmi miniszter: Fel vagyunk készülve egy hosszúra nyúlt hadjáratra

Joav Gallant amerikai kollegájával, Lloyd Austinnal egyeztetett.