Izraeli védelmi miniszter: Fel vagyunk készülve egy hosszúra nyúlt hadjáratra

Joav Gallant védelmi miniszter szerdán közölte amerikai kollégájával, Lloyd Austin védelmi miniszterrel, hogy Izrael felkészült egy „elhúzódó hadjáratra” Gázában, miközben Izrael néhány más szövetségese elítélte az izraeli civilek elleni palesztin rakétatüzet.

Gallant és Austin szerdán beszélt telefonon, miközben dél-izraeli városokat ért rakétatűz, és az izraeli hadsereg megtorló akciókat hajtott végre a Gázai övezetben, miután Izrael kedden kora reggel likvidálta az Iszlám Dzsihád palesztin terrorcsoport három vezetőjét.

Gallant irodája szerint ő és Austin „megvitatták a közelmúltbeli biztonsági fejleményeket Izraelben, beleértve az Izrael felé kilőtt több, mint 400 rakétát”, valamint az Iszlám Dzsihád vezetőinek likvidálását.

Gallant megjegyezte, hogy „a hadsereg készen áll minden műveleti forgatókönyvre, beleértve az elhúzódó hadjáratot és a többfrontos kihívásokat”.

Az Egyesült Államok szerint Austin

„aláhúzta, hogy továbbra is támogatja Izrael jogát, hogy megvédje magát a terrorista csoportok által indított válogatás nélküli rakétatámadásoktól”.

„Austin miniszter megerősítette kikezdhetetlen támogatását Izrael biztonsága iránt, és sürgette a fenntartható nyugalom felé vezető de-eszkalációt” – áll az amerikai közleményben, hozzátéve, hogy Austin és Gallant szoros kapcsolatban maradnak az elkövetkező napokban és hetekben.

Szerda estig az IDF szerint a Gázai övezetből a palesztinok 469 rakétát és aknavetőt lőttek ki Izraelre.

A hadsereg szerint a lövedékek közül 333 ért át Izraelbe, 107 Gázában még robbant fel, a többi pedig nyílt területen landolt, anélkül, hogy kárt okozott volna. A légvédelmi rendszerek 153 rakétát fogtak el, míg egy maroknyi rakéta városi területeken landolt, kisebb mértékű kárt okozva.

A hadsereg azt is közölte, hogy 133, az Iszlám Dzsihádhoz tartozó célpont ellen hajtott végre csapásokat a Pajzs és Nyíl hadműveletnek nevezett hadjárat során, amely a csoport vezető tisztségviselőinek megölésével kezdődött.

Izrael néhány szövetségesei elítélték az Iszlám Dzsihád izraeli civilek elleni rakétatüzét.

A német külügyminisztérium közleményben ítélte el az Iszlám Dzsihád „masszív rakétatámadásait”.

„Semmi sem indokolja ezeket a válogatás nélküli támadásokat, és azonnal véget kell vetni nekik” – áll a közleményben.

„Már így is túl sok ártatlan áldozatot kell gyászolni ebben az évben. Izrael és Gáza népének joga van békében és félelem nélkül élni”.

Eric Danon, Franciaország izraeli nagykövete elítélte is a rakétatüzet, és önmérsékletre szólított fel „a további eszkaláció megakadályozása érdekében”.

„A civilek elleni bármilyen támadás durván sérti a nemzetközi jogot, függetlenül annak eredetétől”

– mondta.

Lord Tariq Ahmad, az Egyesült Királyság közel-keleti régióért felelős minisztere elítélte a „Gázából indított, válogatás nélküli rakétatüzet, amely ártatlan izraeli civileket céloz”.

„A civilek elleni támadások elfogadhatatlanok, és az erőszaknak véget kell vetni. Az Egyesült Királyság a támadások azonnali beszüntetésére szólít fel – az egyetlen tartós megoldás az, ha béke uralkodik”

– áll a közleményben.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hivatala nem meglepő módon elsősorban Izraelt szólította fel önmérsékletre és „mélységes aggodalmának” adott hangot az erőszak miatt, és figyelmeztette Izraelt, hogy be kell tartania a nemzetközi jogot.

„Izraelnek be kell tartania a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeit, beleértve az arányos erő alkalmazását és minden lehetséges óvintézkedés megtételét a polgári lakosság és a polgári objektumok megkímélése érdekében a katonai műveletek végrehajtása során”

– mondta Guterres szóvivője egy nyilatkozatban.

„A főtitkár elítéli a civil életek, köztük a gyermekek és nők halálát, amelyet elfogadhatatlannak tart, és amelynek azonnal véget kell vetni”

– áll a közleményben.

Egyelőre csak tárgyalnak a tűzszünetről, a rakéták pedig záporoznak Izrael felé

Olvassa el összefoglalónkat az elmúlt két napban történt, Izrael elleni támadás eseményeiről!