Berlin betiltotta a palesztin terrorszervezetek zászlóit és jelképeit

A május 1–i döntés nem akadályozta meg a szélsőséges felvonulók egy részét abban, hogy megint Izrael ellen uszítsanak — írja a Tett és Védelem Alapítvány honlapja.

Két héttel azután, hogy a német főváros órákon át antiszemita, gyűlöletkeltő szlogenektől volt hangos (többen azt kiabálták, hogy „Halál Izraelre, halál a zsidókra!”, és nyilvánosan dicsőítették a Hamászt), a berlini rendőrség közölte: betiltják az utcákon két terrorszervezet, a Hamász és a PFLP zászlóit és jelképeit. Az akkori felvonulást palesztinbarát szervezetek, mint a Samidoun szervezték.

A rendőrség arról is döntött, hogy többé nem lehet berlini demonstrációkon a zsidó állam megsemmisítésére felszólítani vagy más módon erőszakra felszólítani.

„Tilos az etnikai vagy vallási csoportokra, hozzájuk tartozó egyénekre nézve becsmérlő, gyűlöletre uszító vagy mások emberi méltóságát sértő jelszavakat, valamint rágalmazó kijelentéseket kiáltani/mondani és megjeleníteni”

– közölték.

A két héttel korábbi, nagy felháborodást keltő tüntetések matt a hatóságok nyomozást indítottak gyűlöletkeltés miatt, átvizsgálva az eseményről készült videókat is.

Az EU–ban is terrorszervezetként nyilvántartott PFLP (Népi Front Palesztina Felszabadításáért) alkotja a PFSZ második legnagyobb frakcióját. Keményvonalas marxista szervezet, amely az 1960-as és 1970-es években több, halálos áldozatokat is követelő repülőgép-eltérítést hajtott végre, és továbbra is támad izraeli civileket. A Gázát uraló Hamász iszlamista terrorszervezet, amely egyre inkább igyekszik Ciszjordániában is teret nyerni.

Az ő zászlóik mellett a berlini rendőrség betiltotta a Hizb ut-Tahrir jelképeit is. Az iszlám fundamentalista szervezet erőszakmentes ugyan, de az iszlám kalifátus visszaállítására törekszik.

„Több mint egy évtizede mutatunk rá a PFLP terrorcsoport és az antiszemitizmust, gyűlöletet és uszítást terjesztő civil szervezetek közötti kapcsolatokra”

– mondta Olga Deutsch, az Izrael-ellenes nonprofit szervezeteket nyomon követő NGO Monitor alelnöke.

„A helyi hatóságok jól teszik, ha lépnek, amikor a civil társadalom a terror támogatásába és a zsidó közösségek elleni uszításba süllyed”.

Mindez nem akadályozta meg az újabb botrányt május 1–én: ezúttal szélsőbaloldali felvonulók közé vegyülve ugyan, de a Samidoun nevű csoport ismét antiszemita, Izrael megsemmisítését célzó szlogeneket kiabált, így azt, hogy „A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz.”

Az izraeli védelmi minisztérium terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemmel foglalkozó nemzeti irodája (NBCTF) szerint „a Samidount azért minősítették terrorszervezetté, mivel a PFLP része, a PFLP tagjai alapították 2012-ben”. A szervezet elsősorban az Izraelben bebörtönzött palesztin terroristák szabadon engedéséért harcol.

Egy tavaly októberi brüsszeli tüntetésen Mohammed Khatib, a Samidoun európai koordinátora Izrael megsemmisítését és az USA, az EU és Kanada legyőzését sürgette.

„Palesztinokként nem fogadjuk el többé a ‘kétállami megoldás’ retorikáját, mint Palesztina támogatásának módját. Csak egy szabad Palesztinát a Jordán folyótól a Földközi-tengerig”

– jelentette ki Khatib.

„Halál a zsidókra, halál Izraelre!” — skandálták Berlin utcáin a tüntetők

Az antiszemita felvonulás két nagy muszlim lakossággal rendelkező berlini kerületben, Kreuzbergben és Neuköllnben bontakozott ki.