A republikánus házelnök torpedózta meg a képviselőházi palesztin ünnepnapot

Kevin McCarthy, az amerikai képviselőházi republikánus párti házelnöke megakadályozta Rashida Tlaib demokrata képviselőnő tervét, hogy Izrael-ellenes szervezetekkel együttműködve rendezvényt tartson a Capitolium épületében.

McCarthy kedden twitteren közölte, hogy a „Nakba-napi” rendezvényt – amely arra az arab kifejezésre utal, mely katasztrófának tekinti a zsidó állam 1948-as kikiáltásának, egyben Izrael Állam függetlenségének napját – nem tartják meg, helyette egy kétpárti összejövetelre kerül sor az amerikai-izraeli kapcsolatok 75. évfordulója alkalmából.

„Ez az esemény az amerikai Capitoliumban elmarad. Helyette egy kétpárti megbeszélést fogok rendezni az amerikai-izraeli kapcsolat 75. évfordulójának tiszteletére” – fogalmazott McCarthy.

A palesztin származású Rashida Tlaib, a szélsőbaloldali „osztagként” ismert csoport tagja, szerdára tervezett egy „Nakba 75 és a palesztin nép” című rendezvényt, amelyen kilenc Izrael-ellenes csoport vett volna részt a Capitolium látogatóközpontjában.

McCarthy közbelépett, és biztosította magának a helyszínt, ezzel megakadályozva Tlaib összejövetelét.

McCarthy elítélte az antiszemita toposzok használatát, és megerősítette, hogy rendületlenül támogatja Izrael önrendelkezési és önvédelmi jogát.

A Siratófalnál imádkozott az amerikai képviselőház elnöke

McCarthy az Egyesült Államok és Izrael békéjéért imádkozott, és egy üzenetet is elhelyezett a Siratófal kövei között.