Német alaposság: szénbányát nyitnak a szélerőműpark helyén

Németországban egy szélerőműparkot bontanak le a garzweileri lignitbánya bővítése érdekében. A helyszínen 2001-ben telepített nyolc turbina egyikét már eltávolították. Ennek ellenére Észak-Rajna-Vesztfália német tartomány kijelentette, hogy 2030-ig fokozatosan kivonul a szénből, akárcsak a bányát birtokló RWE.

Az RWE német energiaipari óriáscég által üzemeltetett észak-rajna-vesztfáliai Garzweiler külszíni bánya közelében lévő szélturbinákat eltávolítják, hogy helyet csináljanak a lignit kitermelésének.

A turbinák 2001 óta működtek, és a kormányzati támogatás lejárt. A szélerőműparkot az Energiekontor és a Balkánon is tevékenykedő wpd üzemelteti.

Nem tudni, hogy a lebontás mennyi ideig tartana. Eddig egy szélturbinát távolítottak el.

Ahol most a szélturbinák állnak, ott villamosenergia-termelésre alkalmas lignitet fognak kitermelni.

Garzweiler éves kitermelése az RWE szerint 25 millió tonna. Becslése szerint a terület lignitkészletei 2045-ig elegendőek lehetnek. A tüzelőanyagot főként a közeli Neurat hőerőművébe szállítják.

A kitermelés eredetileg 66 négyzetkilométeres területre korlátozódott a Garzweiler 1 területén. A komplexumot 2006-ban kiterjesztették a Garzweiler 2 szektorra 48 négyzetkilométeres területen.

A radikális német klímaharcosok újabb végső csatája

Párszáz zöld-baloldali aktivista próbálja a barnaszén-kifejtést akadályozni Északrajna-Vesztfáliában. A baj csak az, hogy a szénre épp azért van szükség, mert se gáz se atom nincs.

A szénbánya bővítése miatti kitelepítés

A Grazweiler bánya bővítése miatt a Kölntől nyugatra fekvő terület több településéről kellett kitelepíteni a lakosságot. Az RWE a szélerőműpark helyszínén kívül egy területet is elfoglal Lützerath kisvárosban és környékén. Ezt teljesen kilakoltatják és lebontják.

A település a németországi klímaaktivisták szimbolikus csataterévé vált.

A Lützerath lerombolásáról szóló döntés az ország új szénpolitikájának megfelelően született, amely az energiaválság idején átmenetileg növeli a lignit felhasználását az áramtermelésben

– jelentette a Clean Energy Wire.

Mindazonáltal Észak-Rajna-Vesztfália bejelentette, hogy 2030-ig felhagy a fosszilis tüzelőanyagok használatával, ahogyan az RWE is.

A németországi Münster város bírósága idén a bánya bővítése mellett döntött. A terveket ellenző klímaaktivisták cinikusnak és képmutatónak nevezték a döntést.

A bíróság megállapította, hogy egyetlen alternatív külszíni bánya sem tudná kielégíteni a lignit iránti szükséges keresletet.

Az ellátás biztonsága jelenleg prioritás, míg „az éghajlatvédelem továbbra is korunk egyik legfontosabb kihívása”

– mutatott rá az RWE, és kijelentette, hogy mindkettőt igyekszik támogatni – tette hozzá a cikk.

Az észak-rajna-vesztfáliai gazdasági minisztérium a paradox helyzetet részletezve elmondta, hogy a lépés lehetővé tenné a korábbi szénbányák rekultiválását, Garzweiler bezárását és a szénből való kivonulást.

„Ha Lützerath megmaradna, nem lehetne elérni az ellátás biztonságának fenntartásához szükséges termelési mennyiséget a következő nyolc évben, nem lehetne garantálni a külszíni bánya stabilitását és nem lehetne végrehajtani a szükséges rekultivációt”

– közölte a tárca.

Robert Habeck alkancellár, szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter elmondta, hogy az ország szénkitermelésének leállításáról tárgyalások folynak más bányák és nyolc hőerőmű üzemeltetőivel.

Hazudós Robert

„A német energiaválság új fokozatba kapcsolt, összeomlani látszik a zöld hazugságok kártyavára” – írja véleménycikkében Krisztina Koenen.