Kutyás terápiával segítik a veterán katonákat

Izraelben csaknem hatvanezer sebesült és fogyatékkal élő veterán katona él, akik napi szinten küzdenek mentális, érzelmi traumákkal, és gyakran úgy érzik, hogy elfelejtették őket — írja a zsido.com.

Számos nonprofit szervezet foglalkozik a megsegítésükkel. Ezek között van a közép-izraeli Beit Jitzhak egyik farmján működő, ahol a veteránok új célt kaptak: kutyakiképzést. A Dogs 4 Soldiers program keretében profi kiképzőktől – akik maguk is sebesült veteránok – tanulják meg a kutyakölykök nevelését.

A heti találkozókon a veteránok nemcsak a kutyájukkal való kapcsolatukat erősítik, hanem közösségben vannak, hiszen olyanokkal találkoznak, akiknek a sorsa hasonló. Közben ők maguk is hivatásos kutyakiképzőkké válhatnak. Nemcsak fizikailag sérült katonák vannak a csoportban, hanem lelki traumákkal küzdők is.

Ben Haim már az első látogatásakor beleszeretett a farmba. Megismerkedett más veteránokkal, akik hasonló élményeket éltek át. Ez 2020-ban történt, azóta minden héten részt vesz a rendezvényen.

„Amikor először kapcsolatba kerültem velük, lelkileg rossz állapotban voltam. Depressziós voltam, és nem hagytam el a házat”

– magyarázza.

„Nem állítom, hogy az életem most már rendben. De azt mondhatom, hogy javulás történt. Most már van egy biztos pontom és tudom, hogy bármi történjék is, van hová fordulnom.”

A Dogs 4 Soldiers egy folyamatos program. A veteránok annyiszor vehetnek részt rajta, ahányszor csak szeretnének. A program mögötti szervezet (Belev Echad) alapítói Shevy Vigler és férje Uriel Vigler rabbi. A Belev Echad elkötelezett amellett, hogy a hadsereg sebesült katonái megkapják a szükséges támogatást ahhoz, hogy újra produktív és kiegyensúlyozott életet élhessenek.

„Megnézzük, hogy az egyes katonának mire van szüksége, legyen szó akár házasságkötésről, akár lakásvásárlási segítségről, akár munkáról, ebből a szempontból ez nagyon egyénre szabott”

– magyarázza Shevy.

Izraeli veteránok mentek neki a Netflix új filmjének

„Holokauszt-túlélők vagyunk, akik megvédtük a hazánkat. Távolítsák el a gyalázkodó filmet” – üzenték.