Izraeli veteránok mentek neki a Netflix új filmjének

Öt volt katona követeli, hogy a streaming szolgáltatás azonnal távolítsa el azt a filmet, amely őket és bajtársaikat úgy ábrázolja, hogy hidegvérrel palesztin gyerekeket és csecsemőket gyilkoltak meg.

Az izraeli függetlenségi háború veteránjai csatlakoztak a Farha című jordániai film elleni tiltakozáshoz.

„Holokauszt-túlélők vagyunk, akik megvédtük a hazánkat. Távolítsák el a gyalázkodó filmet”

– szólított fel az öt volt katona.

Az Izraeli Jogi Központ a nevükben figyelmeztető levelet küldött a Netflixnek az izraeli rágalmazási törvények lehetséges megsértése miatt.

A csoport tagjai: a 96 éves Oded Negbi, aki számos csatát vívott a Negevben és Jaffában; a 92 éves Eitan Yavzory, aki Gush Etzionban és a Negevben harcolt; a 94 éves Ezra Yachin, aki Jeruzsálemben harcolt; a 92 éves alezredes Ze’ev (Tibi) Ram, egy holokauszt-túlélő, aki egész családját Auschwitzban vesztette el, és a függetlenségi háború kitörésekor vonult be; és a 91 éves Beni Arad professzor, a Hagana és az IDF egykori veteránja.

Fizikusként Arad volt az egyik alapítója a Negev Nukleáris Kutatóközpont Kísérleti Fizikai Tanszékének.

„Ez egy antiszemita film. Amikor hallottam róla, megdöbbentem.

A gondolatra, hogy ezt a filmet az egész világon vetítik, arra késztetett, hogy felálljak és tiltakozzak, és behívtam a fiamat. Ő felvette a kapcsolatot az Izraeli Jogi Központtal” – mondta Arad.

Sok izraelinél betelt a pohár – sorra mondják le a Netflix-előfizetéseiket

Tömegesen mondják le az előfizetéseiket az izraeliek a streamingplatformon nemrég közzétett egyik film miatt.

„Én személy szerint nem nézek tévét. De amikor így rágalmaznak minket, nem hagyhatom annyiban. A világ nem tudja, hogy mi az IDF, milyen erkölcsös hadseregünk van. Így azt gondolhatják, hogy a filmben bemutatott hazugságok a tényleges igazságot jelentik.

Mi csak annyit tettünk, hogy megvédtük az országunkat, a nemzetünket és a születő államunkat”.

Negbi is megosztja csalódottságát a filmmel és azzal az egyoldalúsággal kapcsolatban, ahogyan az a bajtársait ábrázolja.

„Az élet, amit az arabok mellett éltem, teljesen más volt. Amikor hallottam erről a filmről, megborzongtam. Sok nehézségen mentem keresztül. Édesanyám megtanított arra, hogy adjak másoknak és segítsek nekik. Egy ilyen otthonból még a gyerekek megölésének gondolata sem származhatott.

Maga a gondolat is távol állt tőlünk, hogy egy arab gyereket bántsunk. Ez merő rágalom”

– mondta.

A Farha című filmet Darin J. Salam jordániai rendező és forgatókönyvíró készítette, és a „Nakbát” egy Farha nevű arab kislány szemszögéből kívánja bemutatni, aki az otthona pincéjében rejtőzködik, és végignézi, ahogy az izraeli katonák bántalmazzák falujának lakóit.

Izrael-ellenes propagandafilmet tűz műsorára a Netflix

A jordániai film egy 14 éves palesztin lány történetét meséli el, akinek faluját megtámadják az izraeli erők, akiket civilek kivégzésével ábrázolnak