Izrael-ellenes propagandafilmet tűz műsorára a Netflix

Avigdor Liberman leköszönő pénzügyminiszter egyike azoknak akik elítélték a Netflixet, amiért az egy olyan jordániai filmet mutatott be, amely a palesztinok elleni állítólagos atrocitásokat ábrázolja az 1948-as, Izrael megalakulását övező konfliktus idején. Liberman, a Jiszráél Bejtenu párt vezetője azt is javasolta, hogy vonják meg az állami támogatást attól a jaffói arab mozitól, amely a film levetítését tervezi.

A Darin J. Sallam jordániai filmrendező által rendezett „Farha” egy 14 éves palesztin lány történetét meséli el, akinek faluját megtámadják az izraeli erők, akiket civilek kivégzésével ábrázolnak. A film csütörtöktől lesz elérhető a Netflixen, miután a 2021-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is szerepelt.

„Őrület, hogy a Netflix úgy döntött, hogy streamel egy olyan filmet, amelynek egész célja, hogy hamis látszatot keltsen és izraeli katonák ellen uszítson”

– mondta Liberman egy nyilatkozatban, és ugyancsak „elfogadhatatlannak” minősítette az állami támogatásban részesülő jaffai Al Saraya mozi, amiért a film levetítéséről döntött.

„Minden rendelkezésre álló intézkedést, beleértve a finanszírozás megtagadását is, be kell vetni” – mondta Liberman – „hogy megakadályozzuk e szörnyű filmnek a levetítését vagy hasonló filmekét a jövőben”.

A „Farha” nem az első olyan film, amely vitát vált ki az 1948-as állítólagos izraeli atrocitások miatt, amikor több mint 760 ezer palesztin hagyta el otthonát, leginkább a hazug palesztin propaganda miatt, mely azzal riogatott, hogy az izraeli erők minden arabot meg fognak ölni.

Az ENSZ Közgyűlése szerint „gyásznap” Izrael megszületése

A nemzetközi testület megszavazta a „Nakbára” való megemlékezést. Magyarország a határozat ellen szavazott.