Herzl operát mutatnak be Tel Avivban

Opera címszereplőjeként tűnik fel Herzl Tivadar (Theodor Herzl) budapesti születésű író, a cionizmus legendás atyja: Jonatan Knaan „Theodor” című zenés drámájának ősbemutatóját szerdán tartják a tel-avivi operaházban.

A darab Herzl életének két kulcsfontosságú időszakára koncentrál: bécsi fiatalságára, valamit párizsi élményeire.

Az 1860-ban született író életfeladatának tekintette a zsidó nép hazájának megteremtését. Politikai tevékenysége és írásai révén a jellegzetes, fekete szakállú férfi kora egyik központi alakjává vált. Herzl 1904-ben halt meg, jóval Izrael állam 1948-as megalapítása előtt. A zsidó állam szellemi atyját Jeruzsálemben helyezték örök nyugalomra.

Az opera az antiszemitizmus két meghatározó élményét tekinti Herzl zsidó államért folytatott küzdelmének mozgatórugójának. Az első az az elutasítás volt, amellyel fiatal bécsi diákként szembesült a német nacionalista Albia egyletben zsidó származása miatt. A második Alfred Dreyfus francia kapitány antiszemita indíttatású pere volt, amelyet Herzl a Neue Freie Presse párizsi tudósítójaként követett.

Az opera rendkívüli aktualitását az izraeli igazságügyi reform elleni tüntetéshullám adja. Herzl karaktere központi szerepet játszik a megmozdulásokon. Az opera zeneszerzője, Jonatan Knaan elmondta: álmában sem gondolta volna, hogy nemzedéke történelmi fordulóponton találja magát a zsidó állam jövőjének alakulásában.

A Shtisel készítője Herzl Tivadarról csinál sorozatot

Az izgalmas projekt lehet a következő nagy izraeli siker.