A Shtisel készítője Herzl Tivadarról csinál sorozatot

Ori Elon, a Shtisel írója és társalkotója jelenleg egy életrajzi minisorozaton dolgozik Herzl Tivadar újságíróról és drámaíróról, aki jelentős szerepet játszott a modern Izrael állam megalapításában – tudta meg a Deadline.

A korai stádiumban lévő sorozat állítólag Herzl személyes naplóin alapul majd, és a cinikus drámaíróból egy nemzet vezetőjévé válásának krónikája lesz. Elon együttműködik a projekten Adv. Inbar Nacht-tal, aki a sorozat forgatókönyvét finanszírozza.

Herzl a zsidó történelem kiemelkedő alakja, akit Izrael állam megálmodójának tartanak. Herzl 1860-ban született középosztálybeli szülők gyermekeként Budapesten, Magyarországon, és pályafutása az újságírásnak és az irodalomnak szólt. Egy bécsi újságnál dolgozott, mielőtt tudósító lett Párizsban, ahol tanúja volt Alfred Dreyfus perének.

Herzlt úgy vélte, hogy a zsidóknak szükségük van egy saját nemzetre. Megalapította és elnöke volt a Cionista Szervezetnek, a független zsidó állam létrehozására irányuló modern politikai mozgalomnak.

Elon leginkább a Netflix Shtisel című sikersorozatának társalkotójaként és írójaként ismert, amelyet Yehonatan Indurskyval közösen írt és alkotott.

A sorozat egy Jeruzsálem ultraortodox negyedében élő haredi családot követ nyomon, akik számot vetnek a szerelemmel, a veszteséggel és a mindennapi élet unalmával. Az izraeli sorozat főszereplői Michael Aloni, Doval’e Glickman, Neta Riskin, Sasson Gabai és Shira Haas.

Az izraeli drámák jelenleg virágkorukat élik: az olyan sorozatok, mint a Shtisel, a Fauda, az Unorthodox, a Your Honor és az On The Spectrum a nemzetközi közönség számára is világsikerré váltak. Elon Herzl projektje az izraeli tartalmi szféra egyik következő forró projektje lehet.

A Netflixen túl – ultraortodoxok egy haszid rendezőnő szemével

A nyugati világ esetleg lehetne legalább olyan elnéző velük, mint amilyen elnézést követel más vallásoknak. Hajdú Tímea írása.