Újra hallhatták a Dee lányok elhunyt édesanyjuk dobogó szívét

Lucy (Lea) Dee két lányával békésen utazott Tverja (Tibériás) felé pészah félünnepén, hogy egy kellemes szombatot töltsön el rokonaival. Azonban soha nem érkezhetett meg a Kineret-tó partján fekvő városba, mert út közben arab terroristák támadták meg őket és gépfegyverükből 22 lövést adtak le az autóra. A két lány, Maia (20) és Rina (15) azonnal életét vesztette. Édesanyjuk életéért három napig küzdöttek az orvosok, ám végül belehalt sérüléseibe. Szerveit: szívét, tüdejét, máját és két veséjét transzplantációra váró betegek kapták meg, így Lea halálával öt életet mentett meg.

Néhány nappal ezelőtt érzelmektől terhes találkozóra került sor. A család túlélő tagjai találkoztak a Petách Tikva-i Beilinson Kórházban azzal az 51 éves nővel, aki az édesanya szívével él tovább. Lea Dee szívét Lital Valenci kapta meg, aki öt éve szenved szívelégtelenségtől.

„Nagyon megindított, amikor megtudtam, hogy kitől kapok szívet, mert olvastam Lucy Dee-ről és arról, hogy milyen csodálatos nő volt, példás családdal”

– mondta Valenci, aki együttérzése mellett kifejezte köszönetét is a családnak. A lányok könnyek között hallgatták meg elveszített édesanyjuk dobogó, életet adó szívének hangját.

„Édesanyám szívverésnek hallatán úgy éreztem, mintha vele lennék. Megindító volt találkozni Litállal [aki a szívet kapta] és a többiekkel, akik szervet kaptak tőle. Rengeteget veszítettünk, de megnyugtató az az érzés, hogy milyen sok családot mentettünk meg a miénkhez hasonló fájdalomtól”

– mondta a 19 éves Keren Dee.

„Senki nem értheti meg, hogy milyen érzés, ha az ember egyszerre veszíti el az édesanyját és két testvérét. Édesanyám szívhangját hallani megnyugtató érzés volt”

– tette hozzá a 17 éves Tali. A lányok érezhették Lea Dee szívverését az asszony mellkasán át, a gyászoló férj, Leo Dee rabbi és fia, Jehuda meghatódva figyelte őket.

Dee family hears Lucy Dee’s heartbeat

Uploaded by themedialine on 2023-05-03.

A család találkozott a szintén 51 éves Mordecháj Elkabitz-cal, aki hétévnyi várakozás után kapott most vesét, valamint a 25 éves Dániel Geressel, aki Lea máját kapta meg. A 38 éves Ahmed Szulimán, aki a másik vesét kapta meg, nem tudott részt venni a találkozón, így egy bibliai idézetekkel díszített érmét küldött a családnak a meggyilkoltak emlékére.

„Gyakran beszélünk a transzplantációt követő testi felépülésről, de a dolognak érzelmi része is van. Litál számára nagyon fontos volt, hogy találkozzon a Dee családdal és kifejezhesse számukra mind a részvétét, mind pedig a háláját, amiért életet ajándékoztak neki, és annak a lehetőségét, hogy Lucy Dee-nek köszönhetően láthassa, ahogy felnőnek a gyerekei”

– mondta a transzplantációt végző csapat vezetője, Dán Árávot professzor.

„Szem nem maradt szárazon a teremben, amikor Keren és Tali Litál mellkasához emelték a kezüket, hogy érzékelhessék anyjuk szívverését.”

(zsido.com)

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Netanjahu: Aki megtámadja Izraelt, készüljön fel a halálra

Likvidálták a terroristákat, akik meggyilkolták a brit-izraeli anyát és két lányát.