„Titkos” neonáci fesztivál lesz Budapesten

Hivatalosan European Fight Night a rendezvény elnevezése és harcművészeti gálaként hirdetik – írja a hvg.hu

Hétvégén tartják Budapesten azt a rendezvényt, amelyet a szélsőjobboldal a Covid óta megrendezett legnagyobb radikális nacionalista találkozóként aposztrofál. Ez lesz május 6-án a magyar fővárosban megtartandó European Fight Night – írja a Telex.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy a résztvevők nem készíthetnek fotókat vagy videófelvételeket, és hogy ha valaki mégis megteszi, eltávolítják az eseményről, ahogyan azt is, aki az esemény pontos helyszínét nyilvánosságra hozza.

A Telex szerint a European Fight Night szervezői Európa néhány legtitkosabb szélsőjobboldali csoportosulásával állnak kapcsolatban – köztük olyan erőszakos neonáci csoportokkal, amelyeket több országban betiltottak. A rendezők nyilvánosan három fő szervezőt neveztek meg: A magyar Legio Hungaria, a német Kampf der Nibelungen („Nibelungok csatája”) és a Pride France.

A magyar Legio Hungariát Incze Béla vezeti. Incze egykor a magyar parlament egyik szélsőjobboldali képviselőjének asszisztenseként dolgozott, mielőtt elveszítette volna állását, állítólag azért, mert bántalmazott egy rendőrtisztet – írja a Telex. 2019-ben megrongáltak egy zsidó közösségi központot.

Neonácik és antifasiszták csaptak össze a „kitörés napján”

A korábbi évekhez hasonlóan – a hatósági tiltások ellenére – idén is több szélsőjobboldali szervezet tartott megemlékezést az 1945-ös budapesti kitörés évfordulóján.