Jevgenyij Prigozsin: a Wagner zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot

A Wagner zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot – jelentette ki Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó katonai magánvállalat vezetője.

„A Wagner-harcosok, a Wagner-parancsnokság nevében kijelentem, hogy 2023. május 10-én kötelesek vagyunk átadni a Bahmut településen lévő állásokat a védelmi minisztérium egységeinek, és a Wagner-csoport maradékát logisztikai táborokba vonjuk vissza, hogy ott nyalogassuk sebeinket” – hangoztatta Prigozsin egy nyilatkozatában.

„A Wagner-egységeket kivonom Bahmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen halálra vannak ítélve” – tette hozzá.

A Wagner-csoport tavaly nyáron állt az orosz erők élére a Bahmut elfoglalására tett kísérletben, az ukrajnai háború leghosszabb és legvéresebb csatájában.

Nyilatkozatát azután tette közzé, hogy egy hátborzongató videót tett közzé, amelyen halott harcosok holttestei között sétál, és további ellátmányt kér a védelmi hatóságoktól – írja a BBC News.

Oroszország hónapok óta próbálja elfoglalni a várost, annak ellenére, hogy stratégiai értéke megkérdőjelezhető.

Jevgenyij Prigozsin egyenesen a védelmi minisztériumra fogta a döntését.

„Sojgu! Geraszimov! Hol van a… lőszer?… Önként jöttek ide, és meghalnak, hogy önök hizlalják magukat a mahagóni irodáikban”.

Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök gyakran került Prigozsin dühének középpontjába.

Prigozsin a nyilvánosságot keresi, és befolyása az utóbbi hónapokban látszólag csökkent. Korábban már tett olyan fenyegetéseket, amelyeket nem tartott be – később ezeket viccnek és katonai humornak minősítette.

Megszólalt egy korábbi Wagner-zsoldos: Ez a hadsereg olyan, mint egy szekta

Az orosz „magánhadsereg” egyik korábbi tagja mesélt milyen egy olyan csoportban harcolni melynek mottója: A halál az üzletünk, és jól megy az üzlet.