Ottalvós rabbi és jeruzsálemi olaj: a koronázás zsidó vonatkozásai

Bár a szertartás nagy része még mindig a keresztény rituálékban gyökerezik, a zsidó, muszlim, szikh, buddhista, hindu, dzsain, bahai és zoroasztriánus közösségek képviselői is részt vesznek a szertartáson.

A Lordok Házának zsidó, muszlim, hindu és szikh tagjai átadják Károlynak a királyi ereklyék tárgyait. És egy figyelemre méltó kultúrák közötti keveredésben Rishi Sunak brit miniszterelnök, aki hindu, felolvas egy részletet Szent Pál Kolosséiakhoz írt leveléből, amely „Krisztus minden ember és minden dolog feletti szerető uralmáról” szól.

Egy nagy akadálya van a hívő zsidó résztvevőknek és a bámészkodóknak: a szertartás sábátra esik.

Károly azonban meghívta Mirvist, hogy péntek este aludjon az otthonában – a Clarence House-ban, amely 15 perc sétára található a koronázás helyszínétől, a Westminster Apátságtól -, így könnyen, áram nélkül eljuthat az eseményre (útközben részt vesz egy kora reggeli sábát istentiszteleten).

És amikor a vallási vezetők a szertartás végén „szóbeli üdvözletet mondanak el Károlynak, Mirvis nem fog mikrofont használni.

Bár a zsidó törvények számos ortodox értelmezése szerint a zsidóknak nem szabad templomokba belépniük, London legfelsőbb rabbinikus bírósága az 1970-es években úgy döntött, hogy a főrabbik megtehetik, ha az uralkodó kéri a jelenlétüket.

A koronázásokat 1066 óta tartják a Westminster-apátságban; utoljára 1902-ben tartottak egyet sábátkor.

A héten néhány London környéki zsidó nem volt elragadtatva a koronázás szombati időpontjától, és sok más brithez hasonlóan még mindig gyászolják Erzsébet királynőt, Károly édesanyját, akinek 70 éves uralkodása a 20. század második felében és a 21. század felfordulásaiban vezette át a királyságot.

„Kár, hogy nem vehetünk részt teljes mértékben, de tudomásul kell vennünk, hogy ilyen kisebbségben vagyunk, és nem várom el, hogy figyelembe vegyenek minket”

– mondta Naomi Joseph, aki kedden a Golders Greenben, egy erősen zsidó negyedben sétált. „De ettől kevésbé érzem magam lelkesnek. Olyan, mintha nem hívtak volna meg egy partira”.

De sok zsidó gyülekezet és család már hetek óta a királyi hangulatban van, ami Angliát izgalomba hozza – és hatalmas piacot teremt az uralkodói témájú árucikkeknek. Egyes hitközségek lezárják a zsinagógájuk közelében lévő utakat, hogy az utcán ünnepelhessenek. Mások saját ünnepségeket és istentiszteleteket tartanak a király tiszteletére, de egy héttel később – így tagjaik a koronázást aznap élőben nézhetik a televízióban.

A zenei ünneplés és a tiszteletadás visszatérő témák. Az Egyesült Zsinagóga, a brit ortodox zsinagógák szövetsége megrendelt egy új gyermekkórus felvételt az „Adon Olam”-ról, egy imáról, amely talán a sabbati istentiszteletek zárásaként ismerhető fel leginkább, és az új királynak ajánlotta. A Shabbaton Kórus, egy olyan csoport, amely gyakran készít felvételeket rádió- és televíziós műsorok számára, elkészítette a királyi családért mondott ima új zenei változatát, amelyet a brit zsidó gyülekezetek minden héten elmondanak.

„Régóta vártunk erre a koronázásra. Izgalmas” – mondta Sahar Dadon, egy izraeli, aki egy pitás éttermet vezet, és 20 éve Londonban él. „Megáldjuk a királyt shem malchut [Isten nevével]. Ez egy isteni dolog.”

„Nekünk is megvannak a mindennapi teendőink, de nyilvánvalóan a koronázás elsőbbséget élvez minden mással szemben” – mondta Cheryl Kashket a London Jewish Chronicle-nek. „Semmi sem fontosabb annál, ami történik. Nagyon izgalmas, és rájövünk, milyen szerencsések vagyunk, hogy a történelem részesei lehetünk”.

Isaac Herzog izraeli elnök is jelen lesz szombaton; egy kóser vendéglátós gondoskodik az ő és Mirvis étkezéséről.

Ivan Binstock, több londoni zsidó közösség régi vezetője szerint a tényleges koronázási szertartás, amelynek során az új királyt Jeruzsálemben felszentelt olajjal kenik meg, különösen nagy visszhangot kelt a zsidó közösség számára.

„A koronázás legjelentősebb része, amely a nyilvánosság elől el van takarva, valójában bibliai” – mondta, megjegyezve, hogy a szertartás gyökerei a főpapok felkenésében gyökereznek az ősi jeruzsálemi templomban. „Ez nagy büszkeség forrása.”

(The Times of Israel/JTA)

Miért alszik a brit főrabbi Károly király rezidenciáján a koronázás előtti este?

Mirvis főrabbi követi az elődje, Hermann Adler főrabbi által létrehozott 120 éves „hagyományt”.