Izraeli képviselő: A Hamász és az Iszlám Dzsihád foglyai vagyunk

Tzvika Foghel, az Otzma Jehudit képviselője, a Knesszet nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerdán fokozta a Benjamin Netanjahu miniszterelnök elleni támadásait, és azt állította, hogy Netanjahunak nincs bátorsága „győzelemre utasítani az IDF-et”.

A Reshet Bet rádióban Foghel azt mondta, hogy pártjának tagjai „túl sokat adnak fel és nem kezdeményeznek. Megpróbáltuk megváltoztatni a politikát, de nem jártunk sikerrel. Elértük a határainkat. Nem fogunk a kormány ellen szavazni, de nem is fogunk vele együtt szavazni. Hiszem, hogy meg tudjuk változtatni a [jelenlegi] politikát”.

Arra a kérdésre, hogy a pártja elnöke, Itamar Ben Gvir és Netanjahu közötti válság a kormány megbuktatásához vezet-e, Foghel így válaszolt: „Jelen pillanatban nem teszek semmit a kormány megbuktatásáért, de automatikusan nem is szavazok vele. Mi vagyunk a koalíció ideológiai gerince, és nem tudjuk befolyásolni és előmozdítani azt az elképzelést, amivel jöttünk – a miniszterelnök megakadályoz ebben”.

„Egy egész országot tartanak fenyegetés alatt, a Hamász és az Iszlám Dzsihád foglyai vagyunk.

Továbbra sem tesszük meg azokat a lépéseket, amelyeknek a Hamász elrettentéséhez és legyőzéséhez kellene vezetniük. Netanjahunak nincs bátorsága arra utasítani az IDF-et, hogy győzzön” – mondta Foghel.

Az interjú azután hangzott el, hogy az Otzma Jehudit párt bejelentette, úgy döntött, nem vesz részt a szerdára tervezett Knesszet-szavazásokon, tiltakozásul az ellen, amit a kormány „gyenge válaszának” tart a Gázai övezetből érkező rakétatámadásokra.

A párt bejelentette, hogy a gázai határhoz közeli Szderót városában tart rendkívüli frakcióülést „a tegnap esti gázai gyenge válaszlépés” miatt.

Kormányválságot okozhat Izraelben a gázai tűzszünet

Az Otzma Jehudit frakció bojkottálni fog minden szerdai szavazást a Knesszetben a gázai rakétatámadásokra adott erőtlen válaszcsapások miatt.