Kormányválságot okozhat Izraelben a gázai tűzszünet

Az izraeli kormánynak a Gázai övezetből kiinduló legutóbbi erőszakos cselekményekre adott válaszát több jobboldali politikus élesen bírálta.

Az Otzma Jehudit frakció bojkottálni fog minden szerdai szavazást a Knesszetben, és rendkívüli frakcióülést tart a gázai határvárosban, Szderótban, miután a párt szerda reggel bejelentette, hogy

„erőtlen válaszlépéseket tettek Gázában”.

A döntést, miszerint szerda reggel teljes visszatérést hirdetnek a normális életvitelhez a gázai határ menti településeken, miután 24 óra leforgása alatt több mint 100 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre, több jobboldali politikus élesen bírálta.

Az IDF szerda kora reggel tartott biztonsági értékelését és a vörös riasztások és rakétaszirénák éjszakáját követően úgy döntöttek, hogy a Gázai övezet határán lévő izraeli településeken a tevékenység a szokásos módon folytatódhat, és nem maradnak érvényben különleges biztonsági intézkedések. Az iskolák is rendben kinyitnak.

Rakétazápor után tűzszünet

Izrael hajnalban tűzszünetet léptetett életbe a Gázai övezetben működő iszlamista terrorcsoportokkal szemben a kedden kezdődött rakétaháború lezárására.

Almog Cohen, az Otzma Yehudit parlamenti képviselője dühösen reagált a döntésre, mondván, hogy

„Az IDF gyenge válasza minden bizonnyal kiprovokálja a következő menetet, amely folytatódni fog, és kárt okoz gyermekeink életében, valamint a [gázai határ menti települések] és a déli területek lakosainak normális életvitelében, akik bíznak bennünk”.

Cohen elmondása szerint beszélt Yoav Kisch oktatási miniszterrel is az érettségi vizsgákról, amelyeket szerdán tartanak a Gáza melletti izraeli városok középiskoláiban. A biztonsági helyzet miatt azok a diákok, akik a közelmúlt eseményei miatt nem érzik magukat képesnek arra, hogy letegyék a vizsgát, egy későbbi időpontban jogosultak lesznek a vizsgákra – mondta Cohen.

Szderot polgármestere, Alon Davidi, aki korábban a Likud tagja volt, mielőtt rövid időre csatlakozott a Jaminához, szintén bírálta a kormány hiányos válaszlépéseit, és felszólított a terrorista vezetők célzott megölésének folytatására.

„A valóság az, hogy az izraeli kormány olyan politikát folytat, amely mentességet biztosít a terroristáknak, ez egy könnyelmű politika, amelynek idén nyáron megfizetjük az árát. A Hamász és a [palesztin iszlám] Dzsihád azt tették, amit akartak, ezt tették a múlt héten, és ezt fogják folytatni a jövőben is. Ez egy bukott politika”

– mondta Davidi.

„A terrorista vezetőket meg kell semmisíteni. Úgy néz ki, mintha valaki suttyomban aláírt volna egy megállapodást, hogy az IDF nem öli meg őket”

– tette hozzá.

„Nincs értelme egy olyan politikának, amely mentességet biztosít a terroristáknak, ez Izrael állam biztonságának megsértése. Át kell lépnünk a kezdeményezési fázisba, azzal hencegünk, hogy tudjuk, hogyan érjük el Iránt és Szíriát, és mégis itt van tőlünk két méterre egy sereg terrorista, akiket Izrael Állam nem öl meg, és hagyja, hogy kezdeményezzenek és támadjanak”.”

Danny Danon Likud képviselő, korábbi ENSZ-nagykövet csatlakozott a kritikához.

„Az elrettentés helyreállítása érdekében ma reggel arra kellett volna ébrednünk, hogy hány terroristát likvidáltak az elmúlt éjszaka. Ha továbbra is üres állásokat bombázunk, akkor kihívjuk magunk ellen a következő menetet. Az elrettentés nem így működik”

– írta Danon a Twitteren.

A vallásos cionista párt képviselője, Zvi Szukkot szintén a Twitteren keresztül fejezte ki csalódottságát, azt írva:

„A Hamásszal való egyenlet még nem változott, a gyengeség gyengeséghez vezetett, és amikor az északról és Észak-Szamáriából érkező terrorizmus nem kap súlyos csapást, ezt az üzenetet minden szektorban megértik. És mégis. Ez az egyetlen kormány az elmúlt évtizedekben, amelynek esélye van arra, hogy drámaian megváltoztassa ezt a szörnyű egyenletet”.

Rakétazápor zúdul Izraelre a palesztin terrorvezér halála után

Sebesültek is vannak.