Izrael harcot hirdetett a Coca-Cola ellen

Nir Barkat gazdasági miniszter szerint a cég termékeinek árai Izraelben a legmagasabbak között vannak a világon.

Nir Barkat gazdasági és ipari miniszter harcot hirdetett a Coca-Cola Israel, az ország fő italgyártója ellen, miután az bejelentette, hogy minden italára – a Coca-Colától a sörig – 6,7%-os áremelést hajt végre.

A vállalat vezérigazgatójának, Nir Levingernek hétfőn küldött levelében Barkat közölte, hogy egyes termékeit vizsgálat alá kívánja vonni, és követelte, hogy megkapja azokat az adatokat, amelyekből kiderül,

„miért vannak a Coca-Cola árai Izraelben a legmagasabbak között a világon”.

Dr. Yonatan Bezalel, a gazdasági és ipari minisztérium költségvetési osztályának és árellenőrzésének vezetője az izraeli törvények szerinti hatáskörében küldte el az értesítést a vállalatnak. Azzal vádolta a Coca-Colát, hogy

„a versenyügyi biztos május 10-én kelt közleményének megfelelően monopol helyzetben van a kólaitalok (normál és diétás) piacán”.

„A rendelkezésünkre álló információkból úgy tűnik, hogy az Ön által gyártott és forgalmazott fő kólatermékek árai a legdrágábbak a kategóriájukban. A nemzetközi piacokkal való összehasonlító vizsgálat arra utal, hogy az izraeli kólatermékek a világ legdrágábbjai közé tartoznak. A közelmúltban, a cukros italok adóztatásának eltörléséhez közeledve, az Önök cége bejelentette, hogy jelentős mértékben megemeli termékeik árát, oly módon, hogy az Izrael egész italágazatát érintheti” – írta továbbá.

Tanfolyam a Coca-Colánál: legyünk kevésbé fehérek!

A Coca-Cola netes szemináriumokon belül igyekszik arra nevelni munkavállalóit, hogy „legyenek kevésbé fehérek”.

Barkat közölte a Coca-Cola Izraellel, hogy a vállalatnak három héten belül meghatározott adatokat és dokumentumokat kell benyújtania, köztük a vállalat 2018-2021 közötti időszakra vonatkozó auditált pénzügyi kimutatásait.

A gazdasági és ipari minisztérium árfelügyelője azt is követelte, hogy a Coca-Cola Israel Company hozza nyilvánosságra a kólatermékek izraeli gyártási és értékesítési mennyiségét, a termékösszetevőket és a termékenkénti mennyiségeket, a csomagolási és szállítási költségeket, valamint a kólás italok ágazatának 2018-2022-es évekre vonatkozó üzemi nyereségét és egyéb adatokat.

Barkat szerint nem indokolt az áremelés, miközben az élelmiszeripari alapanyagok – a termeléshez szükséges áruk – árai és a tengeri szállítás árai csökkentek.

Körülbelül két hónappal ezelőtt a gazdasági minisztérium közzétett egy árösszehasonlítást a Coca-Cola Izrael és a Coca-Cola világpiaci árai között, valamint a Palesztin Hatóságban. Az összehasonlítás szerint egy 1,5 literes Coca-Cola Zero Izraelben mintegy 8,6 sékelért (kb. 800 forintért) kapható, míg a világ más részein 3,56 sékelért – ami mintegy 60%-os különbség.

Az oroszok ezentúl Coca-Cola helyett CoolColát ihatnak majd

A Coca-Cola, a Fanta és a Sprite helyett az orosz vásárlók a CoolCola, a Fancy és a Street közül választhatnak majd…