Heisler András ismét indulhat a Mazsihisz elnöki posztjáért

A Városi Kurír nevű lap arról ír, hogy Heisler András, a Mazsihisz leköszönő elnöke korábbi nyilatkozataival ellentétben mégiscsak indulhat a május 14-én esedékes elnökválasztáson.

A lap információja szerint Heisler 10 éves elnökségi ciklusának vége felé, „a komoly eredmények ellenére nem lehet nyugodt örökségének továbbadása miatt”.

A Városi Kurír azt írja, hogy „bennfentes informátorai” szerint Heisler az utóbbi napokban az újrázáson gondolkodik.

Érdekesség, hogy Heisler legutóbb a Szombatnak adott interjút, ahol elismerte, hogy nem igen tud felmutatni komoly eredményeket tíz éves regnálása alatt. Heisler akkor a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az Amerikai úti Szeretetkórház felújításán túl a szervezetét átható intrikákról, széthúzásról és a vallási vezetéssel megromlott kapcsolatáról beszélt. A Városi Kurír jóhiszeműbbnek tűnik Heisler teljesítményével, mint az elnök maga, és eredményként sorolja fel a kormánnyal való, végletesen megromlott viszonyt (annak köntösébe bújtatva, hogy tudniillik a zsidó közösségért állt ki karakán módon).

A Városi Kurír felidézi, hogy Heisler 2015-ben maga kezdeményezte, hogy a Mazsihisz alapszabályt úgy módosítsák, hogy az elnök két ciklusnál tovább ne tölthesse be pozícióját a Mazsihiszben.

A lap értesülései szerint az utóbbi hetekben azonban Heislert saját hívei éppen arról győzködik, hogy a megváltoztatott alapszabály által kiskaput biztosító rést használja ki és eredeti terveivel ellentétesen mégis induljon újra egy utolsó ciklusra.

„Ha ugyanis nem ezt teszi, lehet, hogy az egész heisleri örökség pillantok alatt fog nyomtalanul eltűnni és ráadásul még személyesen is kiteheti magát a kormányzati lejárató gépezetnek” – teszi hozzá a lap, amely szerint „a visszavonulás alternatívája pedig csakis az újrázás, amely jogi értelemben nem lenne lehetetlen”.

A Városi Kurír leírja, hogy az ominózus alapszabály módosítás, „Heisler esetében, a szöveg betűje szerint, nem lenne korlátozó tényező”.

A Mazsihisz Alapszabály módosítását ugyanis a 2015. november 22-i közgyűlésén hagyták jóvá, amely úgy fogalmaz: „A Szövetség elnökét a Szövetség Közgyűlése négyévi időtartamra, tagjai közül választja meg. Nem választható meg a soron következő választási ciklusra a Szövetség elnökének az a személy, aki két egymást követő teljes (4 éves) választási ciklusban az elnöki pozíciót betöltötte.”

A lap szerint, miután a fenti alapszabály módosítás a már megkezdett ciklusban történt, így „a gyakorlatban Heisler első teljes ciklusa 2019. májusában kezdődött, hiszen a szabálymódosítás nem visszamenőleges hatályú”.

Tehát 2023. májusában Heisler még választható lenne, mert az alapszabály hatálybalépése óta csak egy teljes ciklust vitt, a 2019-2023-at

– teszik hozzá.

Mégis kit képvisel a Mazsihisz?

Heisler Gyöngyösivel széderezik, az újlipótvárosi szülők nem kérnek a Bzsh iskolaátvételéből. E két ügy látszólag független egymástól, azonban fontos jelenségre mutat rá.