Irán lefoglalt egy tartályhajót a Hormuzi-szorosban

Irán szerdán lefoglalt egy panamai zászló alatt közlekedő olajszállító tartályhajót a Hormuzi-szorosban – közölte az amerikai haditengerészet.

Egy héten belül ez már a második hasonló incidens.

A Hormuzi-szoros stratégiai fontosságú terület, amely a Perzsa (Arab)-öböl menti olajkitermelő országokat köti össze a világpiacokkal.
A Niovi nevű hajót, amely Dubajból az Egyesült Arab Emírségekben található Fudzsejra kikötője felé tartott, a Forradalmi Gárda tartóztatta fel – közölte az amerikai hadsereg Bahreinben állomásozó ötödik flottája.

A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség arról számolt be, hogy a Forradalmi Gárda a Hormuzi-szoros vizein elkövetett jogsértés miatt foglalta le a tartályhajót.

Április 27-én a Forradalmi Gárda egy Kuvaitból az Egyesült Államokba tartó olajszállítót foglalt le az Ománi-öböl térségében. A Marshall-szigeteki zászló alatt hajózó Advantage Sweet a gárda állítása szerint összeütközött egy iráni hajóval az Ománi-öbölben, majd megpróbált elmenekülni.

A globális olajszállítás szempontjából kulcsfontosságú térségben megszaporodtak az incidensek azóta, hogy az Egyesült Államok 2018-ban egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött nemzetközi atomalkut, és újra szankciókat vezetett be az iszlám köztársasággal szemben.

Irán az elmúlt két évben tizenöt kereskedelmi hajót félemlített vagy támadott meg – közölte szerdán az amerikai haditengerészet, elítélve a „nemzetközi joggal ellentétes”, „indokolatlan” és „felelőtlen” akciókat, amelyek szerinte „fenyegetik a tengeri biztonságot és a globális gazdaságot”.

A Kaszpi-tengeren keresztül szállíthat Irán fegyvereket Oroszországba

Az Egyesült Államoknak a volt szovjet tagköztársaságok segítségére van szüksége, hogy megállítsa a temérdek fegyver szállítását az Európa és Ázsia határán fekvő hatalmas tavon.