Akik nincsenek meghívva az angol király koronázására

Oroszország, Irán és Szíria vezetői állítólag azon országok rövid listáján szerepelnek, amelyek uralkodói nem kaptak meghívást III. Károly brit király szombati koronázási ünnepségére.

Fehéroroszország, Mianmar, Afganisztán és Venezuela uralkodóit szintén nem hívták meg, míg Észak-Korea és Nicaragua meghívását nem maguknak az államfőknek, hanem az országok magas rangú diplomatáinak továbbították

– derül ki a Reuters keddi jelentéséből.

A várakozások szerint száz államfő vesz részt a találkozón, valamint királyi családok, Akishino japán trónörököstől és feleségétől, Kikótól kezdve VI. Fülöp spanyol királyig és Letícia királynőig.

Az Egyesült Államok elnöke, a korábbi gyakorlatnak megfelelően nem vesz részt a királyi koronázáson, bár a first lady, Jill Biden részt vesz rajta.

Izraelt a ceremónián Isaac Herzog elnök és felesége, Michal fogja képviselni. A pár a Westminster-apátság közelében fog lakni, hogy a szertartásra a sábát megsértése nélkül tudjanak elsétálni

– áll az elnöki rezidencia keddi közleményében.

Herzogék csütörtök este repülnek Londonba, pénteken pedig részt vesznek a Buckingham-palotában a III. Károly király által adott fogadáson, amelyet az alkalomra odarepülő összes államfő és királyi személy tiszteletére rendeznek.

Herzogék tavaly II. Erzsébet királynő temetésén is képviselték Izraelt.

Megváltoztathatja-e Károly király Nagy-Britannia Izraelhez való hozzáállását?

III. Károly királynak a trónra lépése felveti a kérdést, hogy vajon bekövetkezhet-e pozitív változás Nagy-Britannia Izraelhez fűződő bonyolult és gyakran ellenséges kapcsolatában.