Veszélyes lehet a zöld tea túlzott fogyasztása

clear glass mug with green leaves

Az izraeli Kaplan Orvosi Központ kutatói felfedezték, hogy a túl sok zöld tea fogyasztása jelentős májkárosodást okozhat.

Mindannyian keressük az egyszerű módszereket az egészségünk javítására, és mi lehet egyszerűbb, mint egy csésze tea fogyasztása? Különösen egy olyan, amelyet évek óta csodaszerként adnak el nekünk.

A növényeken és más aktív összetevőkön alapuló termékeket, mint például a zöld teát, olyan egészségügyi termékekként forgalmazzák, amelyek képesek a rák megelőzésére, a szív- és anyagcserezavarok megelőzésére, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és még sok minden mást.

Tény, hogy napjainkban a zöld tea a második legtöbbet fogyasztott ital a világon. Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogyókúrában való felhasználása, és a zöld teán alapuló termékek egyre nagyobb teret nyernek Izraelben és külföldön egyaránt.

Ennek ellenére azonban a bizonyítékok is gyűltek a fokozott zöldteafogyasztás lehetséges káros hatásairól.

Az izraeli Clalit Egészségügyi Szolgálat és a Kaplan Orvosi Központ által végzett és a GastroHep című nemzetközi tudományos folyóiratban közzétett új tanulmány kimutatta, hogy ezek a termékek károsíthatják a májat, a májgyulladástól a teljes májelégtelenségig.

A tanulmányt Prof. Steven Melnick, a Kaplan gasztroenterológus és belgyógyász szakorvosa vezette.

A probléma a zöld teával: Botanikai toxinok

A tanulmány szerint több, mint 100 dokumentált eset van, amikor a zöld tea fogyasztása miatt májgyulladás lépett fel.

Ez a gyulladás a teanövényben található botanikai toxinok közvetlen következménye, és valószínűleg egy anyagcsere-reakció eredménye.

Egyes esetekben a túlságosan sok zöld tea fogyasztása egyenesen májelégtelenséghez vezetett, különösen nőknél.

A tanulmány szerint nem világos, hogy pontosan mely összetevők okoznak májkárosodást, mivel a különböző fajtákból számos vegyület található. Az azonban egyértelmű, hogy egyeseknél a zöld tea más gyógyszerekkel és gyógynövényekkel való kombinálása súlyos májbetegséghez vezethet.

„Fontos megjegyezni, hogy a zöld tea fogyasztása miatti májgyulladás és májelégtelenség ritka”

– mondta Melnick.

„Ráadásul nagyon nehéz diagnosztizálni is, mert nehéz közvetlen kapcsolatot kimutatni a zöld tea fogyasztása és a májelégtelenség között. Ugyanakkor azonban világszerte halmozódnak a bizonyítékok olyan esetekből, amelyek olyan emberekről szólnak, akik több zöld tea fogyasztása után májgyulladást kaptak”.”

Melnick elmondta, hogy nemrég találkozott egy esettel, amikor egy 23 éves páciens naponta 2-3 csésze zöld teát ivott, és egy hónapon belül olyan mértékben romlott az állapota, hogy májátültetésre volt szükség.

„Ez csak egy újabb példa arra, hogy azoknak, akik ilyen termékeket fogyasztanak, tisztában kell lenniük a szövődmények lehetőségével, és gyanús tünetek jelentkezése esetén konzultálniuk kell a háziorvosukkal”

– mondta.

Fékezi az agysorvadást a zöld mediterrán étrend

A zöld tea, a békalencse és a dió fogyasztása jelentősen csökkentheti az időskori agykárosodást, különösen az 50 év felettiek körében.