Betiltják a mesterséges intelligenciát a szkver haszidok

Egy csütörtökön kiadott nyilatkozatban, amelyben a „szűrő nélküli nyílt internet” veszélyét hangsúlyozták, a szkver haszid mozgalom több mint egy tucat rabbija tiltotta meg a mesterséges intelligencia használatát, konkrétan az OpenAI technológiai céget idézve.

A mesterséges intelligenciára vonatkozó általános tilalom a legújabb példa arra, hogy a haredi ortodox hatóságok megtiltják vagy korlátozzák híveiket a legmodernebb digitális technológia használatában. A haredi rabbik évek óta figyelmeztetik közösségeiket az internethasználattal járó erkölcsi veszélyekre, és egyesek arra utasították híveiket, hogy helyezzenek el szűrőket a telefonjaikon és más eszközeiken, amelyek megakadályozzák, hogy a felhasználók hozzáférjenek az internet széles köréhez.

Most a szkver közösség rabbijai hasonlóan közelítenek az OpenAI ChatGPT-jéhez és az AI chatbotok és képgenerátorok gyorsan növekvő univerzumának más eszközeihez. Ez különösen éles megnyilvánulása annak a szélesebb körű aggodalomnak, amelyet a mesterséges intelligencia növekvő képességei és a társadalom átformálásának lehetőségei által jelentett kockázatok köre vált ki.

A héber nyelvű levél aláírói azt írták, hogy a mesterséges intelligencia „korlátlanul nyitott minden förtelem, eretnekség és hűtlenség előtt”. A tiltás alátámasztásaként bibliai szövegeket és korábbi rabbik döntéseit idézték.

Veszélyes lehet a ChatGPT mesterséges intelligenciája

A bűnözők ugyanis visszaélhetnek a chatbottal, így elősegíthetik, hogy viszonylag alacsony költséggel, automatizált módon lehessen tömeges csalási kampányokat létrehozni.

„Lehetséges, hogy ezen a ponton még nem mindenki ismeri a veszély nagyságát és terjedelmét, de lelkünkben világossá vált, hogy ez a dolog csapda lesz mindannyiunk számára, fiatalok és idősek számára”

– áll a levélben.

„Ezért az ‘AI’ használata szigorúan tilos minden formában, még telefonon is”.

A szkver közösség a New York-i New Square községben él, és különösen hagyománytisztelőnek számít.

Más ortodox csoportok, különösen a Chábád-Lubavics haszid mozgalom, felkarolták a technológiát.

A haszid közösségek sok tagjától, akik használják az internetet, elvárják, hogy ezt úgynevezett „kóser” szűrőkkel tegyék, amelyek blokkolják a nem megfelelőnek ítélt tartalmakat, például a pornográfiát, a szerencsejáték-oldalakat, vagy bizonyos esetekben a tartalmak sokkal szélesebb körét, amelyek eltéríthetik a felhasználókat a szigorú vallási előírások betartásától.

Tavaly júniusban két nagyszabású, haszid nőknek szóló gyűlés arra szólította fel őket, hogy töröljék közösségi médiaprofiljaikat és mondjanak le okostelefonjaikról – és csak akkor lépjenek be az internetre szűrőn keresztül, ha feltétlenül szükséges. Ezek a gyűlések, amelyek bírálatokat váltottak ki, mert korlátozták a nők pénzügyi lehetőségeit és az információhoz való hozzáférését, egy évtizeddel azután jöttek, hogy körülbelül 40 000, többségében haredi férfi vett részt egy hasonló gyűlésen a Citi Field-en, ahol a korlátlan internet-hozzáférés veszélyeire figyelmeztettek.

Mesterséges intelligencia a Neokohnnak: Izrael fővárosa Jeruzsálem

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát az ukrajnai konfliktus megoldásáról, a nemzetközi jog buktatóiról, Magyarország és Izrael ügyeiről. Interjú.