Amerika szívesen kibékítené Azerbajdzsánt és Örményországot

„Az a célunk, hogy a miniszterek leülhessenek és beszélhessenek egymással” – mondta egy amerikai tisztviselő, hozzátéve, hogy „minden kérdést megvitatnak”.

Az Egyesült Államok adott otthont hétfőn Örményország és Azerbajdzsán külügyi megbízottjai közötti tárgyalásoknak, amelyek célja a vitatott Hegyi-Karabah enklávéval kapcsolatos feszültségek csillapítása volt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy nappal korábban vacsorát adott Ararat Mirzoya örmény külügyminiszterrel és azeri kollégájával, Jeyhun Bayramovval, mielőtt megkezdődtek volna a két fél közötti, várhatóan négynapos tárgyalások a washingtoni külügyminisztérium egyik létesítményében.

„Az Egyesült Államok örömmel látja vendégül az örmény Mirzoyát és az azerbajdzsáni Bayramovot, hogy megkönnyítsék a tárgyalásokat ezen a héten, mivel együtt dolgoznak a dél-kaukázusi régió békés jövőjének megteremtésén”

– mondta Vedant Patel külügyminisztériumi szóvivő.

Blinken „úgy véli, hogy a közvetlen párbeszéd a kulcs a problémák megoldásához és a tartós béke eléréséhez”

– tette hozzá Patel.

Az amerikai megbízott vasárnap beszélt Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel is, aki aggodalmát fejezte ki a Hegyi-Karabahhoz vezető egyetlen szárazföldi összeköttetésen nemrég felállított ellenőrzőpont miatt, amely szerinte „aláássa a békefolyamatba vetett bizalom megteremtésére irányuló erőfeszítéseket”.

Örményország és Azerbajdzsán kétszer, 1990-ben és 2020-ban háborút vívott a területért, több tízezer halottat követelve, és rendszeresen törnek ki összecsapások. A feszültség a múlt héten ismét kiéleződött az ellenőrzőpont miatt, amelyet Örményország a tűzszünet megsértésének tekint.

Egy névtelenségre hivatkozva nyilatkozó amerikai tisztviselő az AFP-nek elmondta, hogy a tárgyalások célja inkább „a kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodás”, mintsem békeszerződés.

„A célunk az, hogy a miniszterek le tudjanak ülni és beszélni tudjanak egymással”

– mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy „minden kérdést megvitatnak”.

Újra fellángoltak a harcok a Kaukázusban

Egymást vádolják a felek.