Újra fellángoltak a harcok a Kaukázusban

Katonák veszítették életüket kedden egy újabb, az örmény-azeri határon kitört fegyveres összecsapásban, amelyért a felek egymást vádolják.

A bakui védelmi tárca közlése szerint több katona meghalt, illetve megsebesült amikor örmény erők Tegh település felől tüzet nyitottak azeri állásokra Lacin irányába. A minisztérium nem közölte az elesett katonák számát. A közlemény szerint az azeri hadsereg jelenleg „megfelelő válaszlépéseket” tesz.

A jereváni védelmi minisztérium közleménye szerint viszont azeri erők lőtték aknavetőkkel az örmény határ menti Szjunik régió egyik települését. A tárca örmény részről szintén halottakról és sebesültekről adott hírt, anélkül, hogy a számukat közölte volna.

Tegh nem a két ország közötti vitatott hovatartozású térségben található, ugyanakkor ez az utolsó örmény település a kulcsfontosságú Lacini-folyosó előtt, amely az egyetlen közvetlen szárazföldi útvonal Örményország és az örmény többségű, Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt Hegyi-Karabah között.

Az örmények úgy érzik, hogy Oroszország cserbenhagyta őket

Az örmény miniszterelnök katonai segítséget kért szövetségeseitől, de azok cserbenhagyták.

A folyosót december 12-én magukat környezetvédőnek mondó azeri aktivisták lezárták. Örményország szerint Azerbajdzsán „etnikai tisztogatást” készül végrehajtani Hegyi-Karabahban. Azerbajdzsán tagadja, hogy blokád alá vonta volna a folyosót, állítása szerint az aktivisták a térségbeli törvénytelen bányászati tevékenység ellen demonstrálnak.

Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 óta vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott függetlenségi háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország – beleértve Örményországot – sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

2020 őszén egy hathetes konfliktus során Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza. A konfliktus orosz közvetítéssel tűzszünettel végződött, és orosz békefenntartókat vezényeltek a térségbe.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Merényletet követtek el egy azeri politikus ellen, Iránt sejtik a háttérben

Kezd melegedni a helyzet a Kaukázusban is.