Kiakadtak a palesztinok Ursula von der Leyen Izraelnek küldött üzenetén

A politikai palesztinok a politikai spektrum minden részéről elítélték a hétvégén Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt, amiért azt mondta, hogy Izrael „virágba borította a sivatagot”.

Kijelentése az Európai Unió izraeli küldöttsége által a Twitteren közzétett különleges üzenetben szerepelt, amelyet Izrael függetlenségének és Európával való barátságának 75. évfordulója alkalmából tett közzé.

„Ma a Közel-Kelet szívében a demokrácia 75 évét ünnepeljük” – írta.

„Hetvenöt év dinamizmus, leleményesség és úttörő innovációk. Önök szó szerint virágba borították a sivatagot.”

A Palesztin Hatóság „rasszistaként” ítélte el a megjegyzéseket, és követelte, hogy az Európai Bizottság elnöke kérjen bocsánatot mind az európai polgároktól, mind a palesztin néptől.

„A Palesztin Állam elutasítja az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a helytelen, hamis és diszkriminatív megjegyzéseit, különösen a „virágba borította a sivatagot” palesztin-ellenes rasszista kifejezést” – közölte a palesztin külügyminisztérium.

„Az ilyen propagandisztikus diskurzus dehumanizálja és eltörli a palesztin népet, meghamisítja gazdag történelmét és civilizációját”.

A minisztérium figyelmeztetett, hogy „a palesztin-ellenes retorika ilyen jellegű elfogadása aláássa az Európai Unió tekintélyét, és komoly kétségeket vet fel a nemzetközi jog és az emberi jogok iránti kinyilvánított elkötelezettségét illetően”.

Ursula von der Leyen: Európa és Izrael kötelesek barátok és szövetségesek lenni

Az Európai Bizottság elnöke Izrael Állam 75. születésnapjára küldött üzenetet.

A Hamász terrorszervezet tisztviselői is „képmutatással” vádolták az Európai Bizottság elnökét.

Sami Abu Zuhri, a Hamász vezető tisztségviselője szerint von der Leyen üzenete Izraelnek „a megszállt palesztin földünk romjain való megalakulásának évfordulóján a képmutatás és a megszállás melletti elfogultság csúcsát jelenti”.

Abu Zuhri szerint az Izraelnek küldött gratuláló üzenet

„palesztin népünk jogainak tagadását és a szülőföldünkön való történelmi jelenlétük figyelmen kívül hagyását fejezi ki”.

Hozzátette, hogy az üzenet „kérdéseket vet fel a palesztinai konfliktussal kapcsolatos európai álláspont természetéről”. A Hamász tisztségviselője továbbá azzal vádolta az Európai Bizottság elnökét, hogy félrevezette és provokálta a palesztinokat azzal, hogy azt mondta, hogy Izrael demokrácia”.

Basem Naim, a Hamász politikai és külügyi osztályának vezetője szerint Ursula von der Leyen Izraelnek küldött üzenete „nagyfokú politikai képmutatást és a történelem iránti tudatlanságot fejez ki”.

Naim egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Izrael 75 évvel ezelőtti megalapítása „nem egy valóra vált álom volt, hanem inkább egy rémálom”.

A Hamász tisztségviselője azzal vádolta az Európai Bizottság elnökét, hogy „a cionista vállalkozás vezetői által terjesztett hazugságokat ismételget”. Hozzátette: „Palesztina soha nem volt sivatag, amely az izraeli barbárság korszakában virágzott. Palesztina évezredekkel ezelőtt a civilizációk bölcsője, az együttélés találkozási pontja, a tudomány és a haladás útja volt”.

Izrael-barátsága miatt támadják a magyar EU-biztost

Egy palesztin lap szerint Várhelyi Olivérnek az „Izrael-lobbi” helyett inkább „antiszemita főnökével”, Orbán Viktorral kellene foglalkoznia.