Románia kiadta Amerikának a Hezbollah egyik legnagyobb finanszírozóját

Románia kiadta Mohammad Bazzi-t az Egyesült Államoknak, ahol New Yorkban, szövetségi bíróság elé állították pénzügyi csalás és összeesküvés vádjával; a nyomozók szerint Bazzi dollármilliókat juttatott a libanoni terrorcsoportnak.

Mohammad Bazzit azzal vádolják, hogy több millió dollárt juttatott a libanoni terrorcsoportnak. Az amerikai igazságügyi minisztérium a szervezet „kulcsfontosságú finanszírozójának” bélyegezte.

Bazzit Romániában tartóztatták le, februárban vádat emeltek ellene az Egyesült Államokban, és kedden adták ki az Egyesült Államoknak.

Az amerikai pénzügyminisztérium 2018-ban „különlegesen kijelölt globális terroristának” minősítette Bazzit, mert segítséget nyújtott, szponzorálta és pénzügyi, anyagi és technológiai támogatást, valamint pénzügyi szolgáltatásokat nyújtott a Hezbollahnak

– közölte az amerikai ügyészség.

Az Egyesült Államok 10 millió dolláros jutalmat ajánlott fel a hollétéről szóló információkért.

Az 58 éves Bazzi ellen három vádpontban emeltek vádat, amelyek egy terrorista csoport finanszírozására irányuló összeesküvéssel és pénzmosással kapcsolatos összeesküvéssel kapcsolatosak.

Mindegyik vádpontért akár 20 év börtönbüntetés is kiszabható.

Állítólag több millió dollárral látta el a Hezbollahot, amelyet Belgiumban, Libanonban, Irakban és Nyugat-Afrikában folytatott üzleti tevékenysége révén szerzett.

Bazzi libanoni és belga állampolgár. Nem volt világos, hogy letartóztatása előtt miért utazott Romániába.

Bazzi és az ügy másik vádlottja, Talal Chahine állítólag 2007-ben kezdett először egy olyan rendszerbe, amelynek keretében egy michigani étteremláncot használtak vagyonuk elrejtésére.

Bazzit 2018-ban terrorizmus támogatójaként jelölték meg, és megakadályozták, hogy hozzáférjen amerikai vagyonához, vagy amerikai szervezetekkel üzleteljen.

Ő és Chahine ezután állítólag összeesküdtek, hogy rávesznek valakit az Egyesült Államokban, hogy felszámolja az étteremlánchoz kapcsolódó ingatlanvagyont, és a szankciók kijátszása érdekében titokban Libanonba utalja a pénzeszközöket.

A vádlottak állítólag többféle módon is megbeszélték az ügylet amerikai hatóságok elől való elrejtését, többek között úgy, hogy egy kínai cégtől hamisan vásároltak éttermi berendezéseket, kitaláltak egy fiktív kölcsönt kuvaiti családtagoknak, színleltek egy bejrúti ingatlanügyletet, vagy hamis franchise-megállapodást kötöttek egy libanoni étteremlánc megnyitására az Egyesült Államokban.

A vádirat szerint 2019-ben Bazzi és Chahine úgy döntött, hogy csalárd módon mintegy 860 000 dollárt utal át Libanonba a fiktív étteremlánc számára.

A vádlottak a nyomozók szerint az illegális tranzakciókról az idei év elejéig folyamatosan kommunikáltak az Egyesült Államokban élő magánszemélyekkel.

Az amerikai bűnüldöző szervek tisztviselői szerint Bazzit és Chahine-t rögzített beszélgetéseken kapták rajta, amelyekben különböző módszereket javasoltak az illegális tranzakciók eltitkolására az amerikai hatóságok elől.

Az ügyet a New York-i szövetségi Keleti Kerületi Bíróságon tárgyalják. Bazzi és Chahine kommunikációjának és levelezésének egy része a bíróság illetékességén keresztül zajlott.

A román bűnüldöző szervek februárban vették őrizetbe Bazzit, miután Bukarestbe érkezett.

Izrael állítólag a Hezbollah posztját támadta a szíriai határon

A szíriai média szerint.