Először rendeznek „nakba-napot” az ENSZ egyik szervénél

Az ENSZ palesztinokkal foglalkozó számos szerve közül az egyik a múlt hétvégén jelentette be, hogy megemlékezést tart a „nakba-napról”, a feltételezett „katasztrófáról”, amely Izrael állam 1948-as megalakulását jelentette a palesztinok számára. A palesztinok és támogatóik évente május 15-én, egy nappal azután, hogy Izrael 1948. május 14-én bejelentette függetlenségét, ünneplik ezt a napot — írja a Jewish News Syndicate.

Az 1947 novemberében kezdődő – amikor az ENSZ tagállamai megszavazták az ország felosztását – és 1949 nyaráig tartó harcok során a térségben élő arabok közül sokan elmenekültek, vagy megfogadták az arab vezetők utasításait, hogy hagyják el otthonaikat, mivel öt arab hadsereg próbálta megsemmisíteni a születőben lévő zsidó államot.

Az ENSZ Közgyűlésének decemberben elfogadott határozata értelmében a Palesztin Nép Elidegeníthetetlen Jogainak Gyakorlásával Foglalkozó ENSZ-bizottság (CEIRPP) bejelentette, hogy a Nakba Napja alkalmából első alkalommal tartanak rendezvényt az ENSZ termeiben.

„A megemlékezések … felelevenítik a palesztinok útját, és arra törekednek, hogy élőzene, fotók, videók és személyes tanúvallomások révén a nakba megelevenedő élményt nyújtsanak” – áll a CEIRPP hétvégi közleményében.

Az ünneplésre vonatkozó határozatot Egyiptom, Jordánia, Szenegál, Tunézia, Jemen és a palesztinok támogatták; 90 igen szavazattal, 30 nem ellenében és 47 tartózkodás mellett fogadták el.

Izrael, Ausztrália, Ausztria, Kanada, Dánia, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a nemmel szavazó országok között volt.

Bár a CEIRPP a titkárság Palesztin Jogok Osztályának (DPR) hatáskörébe tartozik, amely az ENSZ-főtitkárnak tartozik beszámolási kötelezettséggel, maga az ENSZ-főnök hárította el a hétvégi bejelentést.

Amikor közvetlenül megkérdezték, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője azt válaszolta, hogy „ez egy olyan esemény, amelyről a Palesztin Nép Elidegeníthetetlen Jogainak Bizottsága dönt, amely egy tagállami szerv. A főtitkár nem vesz részt a döntéshozatalban”.

Szóvivője azt mondta, nincs tudomása arról, hogy Guterres részt venne a megemlékezésen.

Arra a kérdésre, hogy Guterres hogyan vélekedik arról, hogy helyénvaló-e, ha az ENSZ-tagállamok gyászolnak egy másik tagállam ENSZ által támogatott megalakulása miatt, a szóvivő azt mondta, hogy „a főtitkár üzenete az izraeli-palesztin kérdéssel kapcsolatban változatlan”.

Ez az üzenet – tette hozzá a szóvivő – „a megszállás befejezése és a kétállami megoldás megvalósítása”.

Az ENSZ újabb gyalázatos döntést hozott Izrael ellen

Annak ellenére, hogy Irina Korolova és Asil Sawaed törzsőrmester terrortámadások következtében haltak meg, az ENSZ irányelvei szerint nem számítanak a terror áldozatainak.

„Politikai akaratra és bátorságra van szükség ahhoz, hogy meghozzuk a nehéz döntéseket a béke érdekében,

amely véget vet a megszállásnak, és két államot biztosít – Izraelt és egy független, életképes és szuverén palesztin államot -, amelyek biztonságos és elismert határok között élnek egymás mellett, Jeruzsálemmel, mint mindkét állam fővárosával” – mondta a szóvivő.

„Egy olyan békét, amelyben a palesztinok és az izraeliek egyformán élvezhetik a demokrácia, a lehetőségek és a méltóság egyenlő mértékét az életükben. Egyszóval egy olyan béke, amely igazságos, átfogó és tartós”.

Az ENSZ hozta létre azt a felosztási tervet, amely az akkori brit Palesztinát külön zsidó és arab államra osztotta volna, Jeruzsálem nemzetközi felügyelete mellett. A zsidó vezetők elfogadták a tervet. A palesztinai arabok akkor elutasították, és azóta is többször visszautasították az államiságra vonatkozó ajánlatokat.

Bár a palesztinok az ENSZ-ben megfigyelői státusszal nem rendelkeznek, befolyásuk mégis jelentős.

Míg a nakba-nap hivatalosan bekerült az ENSZ-naptárba, november 29-e már létezik a palesztin néppel való szolidaritás ENSZ-napjaként. Ez az egyetlen nap, amelyet az ENSZ egy népcsoport ügyének szentel, és a hozzá kapcsolódó eseményeket az ENSZ székházaiban világszerte általában arra használják, hogy Izraelt ostorozzák.

Az ENSZ egy biztost is delegál a palesztinok ügyével kapcsolatban, akinek a megbízatása határozatlan időre szól, és azon a feltételezésen alapul, hogy Izrael megsérti az emberi jogokat. E biztos jelenleg Francesca Albanese, akinek korábban számos antiszemita megnyilvánulása volt, és a pozícióra benyújtott pályázatában hamis adatokat adott meg, hogy elrejtse Izraellel szembeni korábbi elfogultságát.

Az izraeli-palesztin konfliktussal foglalkozó, jelenleg is működő ENSZ-vizsgálóbizottságnak szintén egyedülállóan véget nem érő megbízatása van, és a bizottságnak több olyan ország is tagja, amelyek köztudottan Izrael-ellenesség politikát folytatnak.

Az 1975-ben létrehozott CEIRPP mellett egy további ENSZ különbizottság és az ENSZ titkárságának egy egész részlege foglalkozik kizárólag a palesztin ügyekkel. Az 1968-ban létrehozott, a palesztin nép és a megszállt területek más arabjainak emberi jogait érintő izraeli gyakorlatokat vizsgáló különbizottság és az 1979 óta létező DPR évente dollármilliókba kerül a nemzetközi testületnek, beleértve az Izrael-ellenes anyagok elkészítését és közzétételét.

Egyetlen más népcsoportnak sincs ilyen státusza az ENSZ-ben.

A DPR és a CEIRPP Izrael-ellenes nem kormányzati szervezetekkel összehangoltan szervez találkozókat és konferenciákat, gyakran a BDS-t és a palesztin „visszatérési jogot” népszerűsítve, ami a zsidó szuverenitás megszűnését jelentené Izraelben.

2004-ben az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el egy újabb palesztin-specifikus testület, az ENSZ Kárrendezési Nyilvántartás (UNRoD) létrehozásáról. Az ügynökséget azért hozták létre, hogy segítse a palesztinokat abban, hogy követeléseket nyújtsanak be Izraellel szemben az állítólagos károkért, amelyek a 2000 és 2005 között zajló második intifáda idején a palesztin öngyilkos merénylők hullámát megállítani hivatott biztonsági fal építése során keletkeztek.

Érdekes az ENSZ másik, palesztinokat segítő szervezetének, a Segélyezési és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) munkája is, melynek megbízatása egyedülálló módon minden palesztin gyermeknek – még a palesztin ellenőrzés alatt álló területeken születetteknek és a más országok állampolgárságával rendelkezőknek is – menekültstátuszt biztosít örökre, és finanszírozza a juttatásokat.

Az ENSZ nakba-napjára vonatkozóan még nem jelentettek be részletes terveket.

„A nakbáról való megemlékezésnek a prioritásaink között az első helyen kell állnia, hogy megőrizzük narratívánkat, amelyhez ragaszkodnunk kell, és amelyet az egész világnak közvetítenünk kell”

– idézte a palesztin WAFA hírügynökség Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság vezetőjét a CEIRPP bejelentése után.

A török állami Anadolu ügynökség szerint Abbász arra utasította a palesztinokat, hogy a Nakba-napot azért tartsák meg, hogy „szembeszálljanak minden hazugsággal és hamis narratívával, amely megpróbálja eltorzítani a történelmet és a tényeket”.

„Amit a palesztinoknak mindenütt meg kell tenniük, az az, hogy megemlékezzenek erről a tragédiáról, mert ez az első alkalom, hogy a globális közösség nem tagadja a nakbát”

– mondta Abbász.

Izrael ENSZ-képviselete egyelőre nem nyilatkozott az ügyről.

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.