A holokauszt áldozatainak állít emlékművet Svájc

red and white sail boat on water near city buildings during daytime

A Svájci Államszövetség hét tagú végrehajtó testülete, a Szövetségi Tanács szerdai döntése alapján a kormány anyagi támogatásban részesíti a nemzeti emlékmű felállítását a nácizmus üldözötteinek és a holokauszt áldozatainak.

A Szövetségi Tanács 2,5 millió svájci frankot (950 millió forint) hagyott jóvá az emlékműre, amelyet a fővárosban, Bernben, egy meg nem határozott „központi helyen” állítanak fel.

„A Szövetségi Tanács rendkívül fontosnak tartja, hogy életben tartsa a nemzetiszocializmus következményeinek, nevezetesen a holokausztnak, valamint a hatmillió zsidó és a nemzetiszocialista rendszer összes többi áldozatának emlékét” – áll a kormány közleményében.

Svájc és fővárosa az emlékmű felállításával

„hatásos szimbólumot állít a népirtás, az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen, valamint a demokrácia, a jogállamiság, a szabadság és az alapvető egyéni jogok mellett”

– áll a közleményben.

A Zsidó Közösségek Svájci Szövetsége ernyőszervezet üdvözölte a döntést, és külön kiemelte, hogy az országban mintegy hatvan, magánadományból épült emlékmű állít emléket a nácizmus áldozatainak, de Svájc mind ez idáig nem emelt nemzeti vagy központi emlékművet a vészkorszak áldozatainak. Kitértek arra is, hogy a most építendő emlékmű emléket állít majd „az üldöztetés minden svájci áldozatának, a határról visszafordított menedékkérők ezreinek, azoknak a bátraknak, akik Svájcban segítették az üldözötteket”.

Miért nem szállta meg Hitler Svájcot?

A nácik kidolgozták a a Tannenbaum hadműveletet („Fenyőfa”), a Svájc elleni tervezett német inváziót, azonban mégsem valósították meg. De vajon mi volt ennek az oka?