Történelemformáló zsidó nőket ünnepel a cionista Momentum

A Momentum cionista női szervezet egyéves kampányt indított, hogy Izrael 75. évfordulójának megünnepléseként nyolc zsidó nő örökségét emelje ki.

A szervezet olyan globális mozgalomként határozza meg magát, amely arra inspirálja a zsidó nőket, hogy kapcsolódjanak Izraelhez és zsidó értékeikhez.

Jom haácmaut, Izrael függetlenségének napján indított kampányt a Momentum már meglévő programjaiba, például a Momentum ösztöndíjba és a Momentum egyéves utazásába integrálják.

A nyolc nő, akiket a kampányban reflektorfénybe állítanak,

Jael Arad, Nehama Leibowitz, Golda Meir, Henrietta Szold, Avital Saranszkij, Rita, Alice Miller és Dr. Miriam Adelson.

Jael Arad izraeli dzsúdós, aki 1992-ben az első izraeli volt, aki olimpiai érmet nyert, amikor a barcelonai nyári olimpián ezüstérmet szerzett félközépsúlyban.

Nehama Leibowitz 1997-ben, 91 éves korában hunyt el, a bibliatudományhoz való hozzájárulásáról ismert, és neki tulajdonítják a bibliatanulmányozás iránti széles körű érdeklődés újraélesztését.

Golda Meir volt Izrael első és egyetlen női miniszterelnöke, és a mai napig az egyetlen nő, aki kormányt vezetett a Közel-Keleten.

Ígéretesnek tűnik az új Golda Meir-film

Két perces teaser érkezett a mozikban hamarosan debütáló filmhez.

Henrietta Szold szókimondó cionista aktivista volt, aki megalapította a Hadasszát és az Amerikai Női Cionista Szervezetet.

Avital Saranszkij a szovjet zsidó mozgalomban kifejtett aktivizmusáról és vezető szerepéről, valamint a férje, Natan Saranszkij szovjet fogságból való kiszabadításáért folytatott küzdelméről ismert.

Rita izraeli popénekesnő és színésznő, aki 1986 óta zenél. Az iráni származású énekesnő zenéje szülőhazájában és jelenlegi otthonában, Izraelben is nagy sikert aratott.

Alice Miller, aki 6 éves korában családjával együtt alijázott Dél-Afrikából, 1996-ban történelmet írt, amikor bíróság elé vitte az izraeli légierő repülési akadémiáját a női pilótákra vonatkozó tilalom miatt, és nyert.

Dr. Miriam Adelson orvos, aki következetesen elkötelezte magát az Izrael-barát kezdeményezések finanszírozása mellett az Egyesült Államokban és Izraelben.

Hogyan illeszkedik a kezdeményezés a Momentum meglévő programjaiba?

A Momentum egyéves utazási programja egy izraeli látogatással kezdődik. Idén a résztvevőket arra ösztönzik, hogy e nyolc nő nyomdokaiba lépjenek, és megtanulják, hogyan tudnak ők is tartós változást elérni.

A szervezet a szerdai indulással kezdődően minden hónapban egy másik személyiséget mutat be.

„Annak ellenére, hogy a történelem során a nőknek számos akadállyal kellett szembenézniük, számtalan területen továbbra is úttörők vagyunk”

– mondta Lori Palatnik, a Momentum alapító igazgatója.

„Ezzel a kampánnyal reméljük, hogy a nők képesek lesznek felismerni önmaguk aspektusait. Mindannyiunkban megvan a képesség, hogy vezessünk, irányítsunk és hozzájáruljunk. Néha csak egy kis inspirációra van szükségünk. És mi mással kaphatnánk ezt jobban, mint olyan nőkön keresztül, akik a zsidó értékek alapján élték az életüket. Hisszük, hogy egy olyan világ, amely a nőket erősíti, mindenki számára előnyös.”

A Momentum (korábbi nevén „Jewish Women’s Renaissance Project” — JWRP), egy globális nonprofit szervezet, mely 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy a zsidó értékek segítségével képessé tegye a nőket arra, hogy megváltoztassák a világot, és ezáltal átalakítsák önmagukat, családjukat, közösségeiket és a világot. Székhelyük Marylandben, az Egyesült Államokban található.

74 éve hunyt el Henrietta Szold, a cionista nők példaképe

Henrietta Szold 1860-ban született Baltimore-ban, Benjamin Szold felvidéki rabbi első leánygyermekeként.