7500 darab emlékérmét ad ki Izrael

7500 darab emlékérmét ad ki Izrael a modern kori állam fennállásának 75. évfordulója alkalmával — értesült a zsido.com.

A gyémánt évfordulóra kiadott pénzérmék Izrael újjáéledését ünneplik az ősi hazában, leróják tiszteletüket az elért sikerek előtt. Az aranyból, ezüstből, illetve bronzból készült, szépen megmunkált pénzérmék olyan korábbi darabokhoz csatlakoznak, mint az ötvenedik, valamint a hetvenedik évforduló érméi, továbbá az Izrael csodái elnevezésű sorozat darabjai.

Az új pénzérmék elülső oldalán a 75-ös számon kívül egy menóra, Izrael térképe és az izraeli zászlót magasra emelő emberek egy csoportja látható, hátoldalukon pedig egy nagy méretű menóra, lobogó lángokkal.

A Jeruzsálemi Pénzverde több emlékérmét adott ki az elmúlt évtizedekben Izrael állam, illetve izraeli lakosság tiszteletére. Az elegáns megjelenésű érméket neves izraeli művészek tervezik és a legjobb minőségű nemesfémekből verik. A 75. évfordulóra kiadott érmék az 1948-as csodás győzelemre és a zsidó nép ősi hazájába való visszatérésére emlékeznek és a 75 évnyi sikert ünneplik. Ez jelenik meg a pénzérmék képi világában, a menóra a földhöz való ősi jogot képviseli, a térkép a mai államot, a zászló magasba emelése pedig az izraeli függetlenségi háború utolsó csatájának emlékét őrzi. Ez nem volt más, mint az Um Rasrasban, vagyis a mai Éjláton végrehajtott Uvdá-akció (1949. március 5-10.), melynek ikonikus pillanatát őrzi az ábrázolás: az izraeli katonák felhúzzák az izraeli zászlót az elfoglalt egyiptomi rendőrállomás előtt. Az uvdá héberül azt jelenti: tény, az akció célja pedig az volt, hogy az elfoglalt területen kinyilvánítsa az izraeli szuverenitást. Mivel ez volt az 1948-49-es függetlenségi háború utolsó katonai akciója, a sebtében kézzel rajzolt, „tintazászló” néven ismertté vált zászló felvonása 1949. március 10-én (ádár 11.) délután 16:00-kor egyben a háború végét is jelentette.

Izrael függetlenségét 1948. május 14-én kiáltották ki, ez a héber naptár szerint 5708 ijjár hó 5. napja. Jom haácmaut, a függetlenség napja a zsidó államban nemzeti ünnep, a függetlenségért elesett zsidó hősök emléknapját, jom hazikaront követően 2023-ban április 25-én, kedd estétől szerda napnyugtáig tart.

Az Izrael nevű csoda: Az első 75 év

A Közel-Keleten és az egész világon vannak olyanok, akik az izraeli tömegtüntetéseket a gyengeség jelének tekintik. Tévednek.