Izrael ma a függetlenségért életüket áldozó hősökre emlékezik

Fokozott biztonsági intézkedések mellett és több gyászoló család kormányellenes tiltakozásával zajlottak kedden Izraelben a katonai temetőkben az emlékezés napja alkalmából tartott ünnepségek, amelyeken mindazokra emlékeznek, akik a zsidók államának megalapítására tett erőfeszítésekben vagy az ország védelmében, illetve terrorakciók nyomán vesztették életüket.

Az emlékszertartások délelőtt 11 órakor, kétperces országos légvédelmi szirénahang után kezdődtek meg a katonai temetőkben.

A Herzl-hegyi emlékcsarnokban a háborúkban és hadműveletekben elesett izraeliek központi állami emlékünnepségét Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Jichák Herzog államelnök, Amír Ohana, a Knesszet elnöke, és Eszter Hajut, a legfelsőbb bíróság elnökének jelenlétében tartották. Netanjahu beszédében az egység fontosságát hangsúlyozta.

Beér-Seván verekedés tört ki a gyászoló családok között, miután több család tagjai tiltakozni kezdtek amiatt, hogy Itamár Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter mond beszédet. A városban a családok egy része már hétfőn meglátogatta szerettei sírját, vagy korábban elment, mert tartottak a katonai temetőben várható zavargásoktól.

Iszafíjában a drúz nemzetiségű gyászolók megakadályozták, hogy belépjen a katonai temetőbe a Likud párból delegált hírszerzési miniszter, Gila Gamliel. A drúzok képviselői a helyi médiának elmondták, hogy a Likud drúz kisebbséget hátrányosan érintő törvényei ellen tiltakoznak.

Tel-Avivban idén minden korábbinál nagyobb számban, több ezren vettek részt a hétfő este megtartott palesztin-izraeli közös gyászünnepségen. Előzőleg a hadsereg illetékesei megtagadták a belépési engedélyt a palesztin területekről érkező gyászolóktól, akik a több évtizedes viszályban elvesztették szeretteiket, hasonlóan az izraeli oldalról érkezőkhöz. Az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság beavatkozásának köszönhetően idén is beutazhatott mintegy kétszáz palesztin családtag.

Ma este kezdődik jom házikáron: Izrael egy év alatt 59 katonát vesztett el

Jom házikáronkor megemlékezik Izrael azokról a katonákról, akik életüket adták a zsidó államért.