Ma este kezdődik jom házikáron: Izrael egy év alatt 59 katonát vesztett el

A megemlékezések ma este napnyugtakor kezdődnek és 24 órával később érnek véget, amikor a zsidó állam ünnepli 75. függetlenségi napját.

Ötvenkilenc izraeli katona esett el szolgálat közben a legutóbbi Emlékezés napja óta, és további 86 rokkant veterán halt meg állapota miatt – jelentette be a védelmi minisztérium a hétvégén.

1860 óta 24 213 katona vesztette életét a nemzet szolgálatában.

Izrael az idei emléknapot hétfő estétől kezdődően ünnepli, amikor országszerte egyperces szirénaszó fog felhangzani. A következő 24 órában 52 katonai temetőben és emlékhelyen tartanak megemlékezéseket, a fő szertartást a jeruzsálemi Siratófalnál tartják.

Isaac Herzog elnök és Herzi Halevi altábornagy, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke mond beszédet a központi eseményen.

Kedden 11 órakor kétperces szirénaszó fog felhangzani, majd közvetlenül utána a légierő átrepül a Herzl-hegyi emlékcsarnok felett. Ezt követően ott egy másik állami ünnepségre is sor kerül, amelyen Benjamin Netanjahu miniszterelnök is részt vesz.

Az elesett izraeli katonák neveit április 24-én este 20:45-től másnapig közvetíti az izraeli televízió, és az Izkor honlapján is megtalálhatóak lesznek.

Netanjahu csütörtökön felszólította az állampolgárokat, hogy egy napra tegyék félre a nézeteltéréseket, különösen a kormány igazságügyi reformkezdeményezésével kapcsolatos vitát illetően, mivel az ország közös ügyet talál a hőseinek gyászában.

„Néhány nap múlva a temetőkben lévő katonai részekre szegezzük tekintetünket. Ott minden sírkő egy-egy rövidre vágott élet történetét meséli el. A temetőkben a néma gyász egysége ezekben az időkben felénk kiált. Az elesett szeretteink, akik életükkel fizettek a felemelkedésünkért, értünk tették ezt – és nekünk egységesen, egységesen kell kiállnunk értük, hogy méltók legyünk áldozatukhoz” – mondta Netanjahu.

Az egyetértés ritka megnyilvánulásaként Jair Lapid izraeli ellenzéki vezető és Benny Ganz, a Nemzeti Egységpárt vezetője is azt követelte, hogy a politika maradjon ki a jeles napból.

Az emléknap kedd este ér véget, amikor Izrael a 75. függetlenségi napját köszöntik.

(JNS)

Fotó: EPA/ABIR SULTAN

Az izraeli vezérkari főnök szerint ideje félretenni a politikai ellentéteket

Herzi Halevi nyugalomra szólított fel a hétfő este kezdődő Emlékezés napjának idejére.