Megint fegyverraktárt találtak a szlovák határon

A nyári rajkai rajtaütés után a magyar és a szlovák rendőrök ismét felszámoltak egy fegyverraktárat, ezúttal Szlovákiában: egy rózsahegyi (Ruzomberok) műhelyben tucatnyi fegyvert, mintegy 70 fegyveralkatrészt és több gránátot foglaltak le – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kedden a police.hu oldalon.

Emlékeztettek: 2022 júliusában a KR NNI a szlovák-magyar határ közelében fekvő Rajka településen az elmúlt 25 év legnagyobb magyarországi fegyver- és robbanóanyag-raktárát számolta fel.

Az akcióban 59 lőfegyvert, több mint 45 ezer lőszert és hét kilogramm robbanóanyagot, gyutacsokat, hangtompítókat foglaltak le.

A nyári rajtaütést követően a KR NNI győri nyomozói folyamatosan együtt dolgoztak a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kollégáival, hogy azonosítsák a fegyverek eredetét. A nyomozás során kiderült, hogy a rajkai ingatlanban lefoglalt fegyverek egy része illegális átalakításon esett át. Ezek eredetileg Szlovákiában évekkel ezelőtt legálisan vásárolt, hatástalan fegyverek voltak.

Ugyanis a korábbi szlovák fegyverszabályok lehetővé tették, hogy személyi igazolvány bemutatásával bárki hatástalanított fegyvert vásárolhasson.

A 2015-ös párizsi terrortámadás elkövetői is ilyen illegálisan átalakított szlovák lőfegyvereket használtak. Azóta köztudott, hogy több százezer hasonló fegyver került a feketepiacra Szlovákiában – írták.

A KR NNI és a NAKA közös felderítésének eredményeként a szlovák és a magyar nyomozóknak sikerült egy négytagú szlovák bandát beazonosítaniuk, amelyet fegyverek illegális átalakításával hoztak összefüggésbe.

A beszerzett bizonyítékok alapján ez a csapat 2014 és 2016 között több mint félezer fegyverrel kereskedett.

A tagok nevére legalább 600 fegyvert regisztráltak. Ezek dokumentáció nélkül, átalakítások után kerültek a valódi tulajdonosokhoz – tették hozzá.

Úgy folytatták, hogy a csapat egyik tagja egy másik ügy miatt már három éve jogerős szabadságvesztését tölti a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben.

Három társán összehangolt nemzetközi akcióban április 19-én ütöttek rajta, több mint száz rendőr részvételével. Egyszerre három helyszínen csaptak le Szlovákiában: Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen.

A nyomozók a három férfi lakásán házkutatásokat tartottak, ezt követőn hallgatták ki őket.

Az akció csúcspontjának a közleményben egy szlovák férfi elfogását nevezték. A 47 éves férfi egy eredetileg esztergályos műhelyként funkcionáló kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, amelynek egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi társaival közösen ott raktározhatta az általuk megvásárolt hatástalan fegyvereket, majd azokat ott alakíthatták át újra éles lőfegyverré.

A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, körülbelül 2000 különböző kaliberű lőszert, csaknem 70 pisztoly- és gépkarabélytárat, gránátot és saját gyártású hangtompítót foglaltak le.

A férfi a szlovák büntetőeljárásban vizsgálati fogságba került, míg két társa szabadlábon védekezik – áll a közleményben.

Ukrajnából kicsempészett háborús fegyverek garmadáját találták meg Rajkán

A magyar és a szlovák rendőrség eredetileg drogkereskedelem miatt tartott razziát, de rengeteg, Ukrajnából kicsempészett háborús fegyver került elő.