Faképnél hagyta a ENSZ Biztonsági Tanácsát az izraeli nagykövet

„Szégyen! Ez a vita meggyalázza az elesettek emlékét. Nem veszünk részt benne” – mondja Gilad Erdan.

Izrael emléknapja alkalmából Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete gyertyát gyújtott és elhagyta a Biztonsági Tanácsot kedden, válaszul arra, hogy a testület a palesztin kérdés miatt ülésezik.

„Szégyen! Ez a vita meggyalázza az elesettek emlékét. Nem veszünk részt benne”

– mondta Erdan, mielőtt tiltakozásul elhagyta az ülést.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa annak ellenére hívta össze a palesztin kérdésről szóló rendkívüli vitát, hogy Erdan előzetesen kérte a vita időpontjának áthelyezését, hogy az ne essen egybe az izraeli emléknappal – amelyen az izraeliek az elesett katonákra és a terror áldozataira emlékeznek.

A tanácskozáson jelen volt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és palesztin kollégája, Rijád al-Maliki.

Miközben Erdan meggyújtotta a gyertyát, felolvasta az elmúlt évben meggyilkoltak és terrorcselekményekben elesettek nevét, majd tiltakozásul elhagyta az üléstermet.

„Kértem, hogy változtassák meg a vita időpontját, és a döntés, hogy mégis megtartják, csak bizonyítja mindazt, amit már tudunk erről az antiszemita és elfogult testületről”

– vádolta Erdan.

„Miközben Izrael Állam gyászol, ez a tanács, mint mindig, szemenszedett hazugságokat fog hallani Izrael ellen, és eközben, ahogyan az várható volt, a régiót fenyegető valódi veszély, az iráni ajatollah rezsim még csak lábjegyzetként sem lesz jelen a mai vitában”

– folytatta.

„Szégyen, szégyen, szégyen! Nem vagyok hajlandó részt venni ebben az abszurditásban, ehelyett arra fogom használni az alkalmat, hogy tisztelegjek a palesztin terrorizmus elmúlt évi áldozatainak és a szolgálat közben elesett katonák emlékének”.

Oroszország épp az ENSZ-ben próbálja leckéztetni Izraelt

A Kreml már megint a palesztinok oldalára állt.