Oroszország épp az ENSZ-ben próbálja leckéztetni Izraelt

Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelenlegi elnöke a The Times of Israel szerint elutasította azt az izraeli kérést, hogy halasszák el a palesztin kérdésről Izrael nemzeti gyásznapjára tervezett vitát.

Gilad Erdan ENSZ-nagykövet a közelmúltban felkereste az orosz ENSZ-tisztviselőket, jelezve feléjük az Izrael védelmében elesettek nemzeti gyásznapjának jelentőségét, közölve, hogy nem lenne helyénvaló a „Közel-Kelet, beleértve a palesztin kérdést” témájú vita megtartása egy ilyen napon.

Moszkva nem engedett, megtorlásképp azért, mert a zsidó állam támogatja Ukrajnát a jelenleg zajló háborúban – mondta egy diplomáciai tisztviselő az izraeli 12-es csatornának.

A vitán a palesztinokat, akik győzelemként értékelik a vita megtartásáról szóló döntést, külügyminiszterük, Rijád al-Malki fogja képviselni.

Röviddel azután, hogy április 1-jén Oroszország egy hónapra átvette az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnökségét, a tanács bejelentette, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter vezetésével ülést tart a közel-keleti helyzetről.

Néhány nappal később a tanács rendkívüli, zárt ajtók mögött tartott rendkívüli ülést a Jeruzsálemben kirobbanó erőszakról, amelynek során több tag Izraelt elítélő nyilatkozatot sürgetett – közölte a testület egyik ENSZ-diplomatája.

A Biden-kormányzat azonban megakadályozta egy ilyen nyilatkozat kiadását

– mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő a The Times of Israelnek.

Lavrov Moszkvában fogadta a Hamász küldöttségét

Az orosz fél hangsúlyozta a palesztin nemzeti egység mielőbbi helyreállításának fontosságát a Palesztin Felszabadítási Szervezet politikai platformján.

Néhány tag azt is szorgalmazta, hogy a nyilatkozat tartalmazza a Gázából és Libanonból Izraelre leadott rakétatűz elítélését – mondta az ENSZ-diplomata. Izrael azonban lobbizott az országoknál bármilyen nyilatkozat kiadása ellen, attól tartva, hogy azt arra használnák fel, hogy egyenlőségjelet tegyenek Izrael és a terrorcsoportok tettei közé – mondta az izraeli tisztviselő.

Miközben Izrael igyekezett elkerülni, hogy Oroszországgal – amely ellenőrzi a Szíria feletti légteret, ahol Izrael az iráni célpontok ellen tevékenykedik – ellentétbe kerüljön, több alkalommal, többek között az ENSZ-ben is éles kritikát fogalmazott meg Moszkvával és annak ukrajnai inváziójával szemben.

Februárban 140 másik országgal együtt Izrael megszavazta a Kijev által kidolgozott ENSZ-közgyűlési határozatot, amely felszólította Oroszországot, hogy vonja ki erőit Ukrajnából.

Az izraeli külügyminisztérium állítólag aggódik Moszkva Jeruzsálemmel szembeni retorikájának durvulása miatt.

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.