Spencer Klavan: A woke egy pogány vallás

Egy olyan időszakban, amikor a szólásszabadságot, valamint az egyenlőség és a szabadság alapelveit támadják a woke progresszívek, a legjobb válasz a jelenlegi válságra talán nem is annyira politikai, mint inkább spirituális. A JNS főszerkesztőjével, Jonathan Tobinnal beszélgetett Spencer Klavan tudós, a How to Save the West, Ancient Wisdom for Five Modern Crises című könyv szerzője.

Klavan a beszélgetés során amellett érvelt, hogy a nyugati gondolkodás alapművei, amelyek e civilizáció két pólusából – Athénból és Jeruzsálemből – származnak, valamint a görög filozófusok, a Biblia bölcsessége és vallási tanítása elengedhetetlen a társadalom megőrzéséhez.

„Az amerikai alapítóatyák írásai keretet adnak a kortárs problémák megértéséhez is. Tévednek azok, akik azt állítják, hogy ezek a „halott fehér férfiak” művei csak az európaiaknak vagy a fehéreknek szólnak” – mutatott rá Klavan, hozzátéve, hogy

„a nyugati civilizáció gazdagságát inkább magunkévá kell tenni, mintsem félredobni”.

„Azzal, hogy belépünk ezekbe a hagyományokba, valójában egyfajta közösségbe lépünk, amely túlmutat mindazokon, amelyekkel a woke-ok szeretnének minket megosztani. Túl a fajon, a nemen, a szexualitáson – mindezeken a dolgokon, amelyektől most azt hiszik, hogy az identitásuk mindenek felett áll” – tette hozzá Klavan, aki szerint ebből a jelenlegi helyzetből valójában csak egy út vezet ki.

„Ironikus módon ez az az út, amelyet a woke-ok a leginkább elítélnek, ez pedig a nyugati hagyomány útja”

– mondta Klavan.

A szerző kiemelte a hit fontosságát a nyugati hagyományban, és azt mondja, hogy az a kísérlet, hogy ezt a hitet a „tudományba” vetett hittel helyettesítsék, eleve kudarcra van ítélve.

„A tudomány megmagyarázza, hogyan működik a természet, de azt nem, hogy mi a jó vagy erényes. A Dr. Fauciba vetett hit nem ad valódi válaszokat arra vonatkozóan, hogyan és miért élünk”

– jegyezte meg Klavan.

A Spencer Klavannal készült teljes beszélgetés meghallgatható itt.

A magyarok 63%-a szerint nem szükséges istenhit az erkölcsös élethez

A Pew Research Center április 20-án tette közzé legújabb felmérését arról, hogy a fejlett gazdaságú országok lakosai szerint az istenhit előfeltétele-e az erkölcsös életnek.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.