Megkezdődik a pittsburgh-i zsinagóga támadójának a tárgyalása

tree of life

Hétfőn kezdődik az esküdtszék kiválasztása annak a teherautó-sofőrnek a perében, akit azzal vádolnak, hogy az Egyesült Államok történetének leghalálosabb antiszemita támadásában agyonlőtt 11 zsidó hívőt egy pittsburghi zsinagógában.

A Pittsburgh Baldwin nevű külvárosából származó Robert G. Bowers ellen 63 vádpontban emeltek vádat a 2018. október 27-i, az Élet fája zsinagógában elkövetett támadás miatt, miközben három zsidó közösség tagjai szombati rendezvényeket tartottak az épületben. A vádak között szerepel 11 rendbeli, halált okozó, vallás szabad gyakorlásának akadályozása és 11 rendbeli, halált okozó gyűlölet-bűncselekmény.

Ha elítélik, az 50 éves Bowers halálbüntetést kaphat.

Felajánlotta, hogy életfogytiglani börtönbüntetésért cserébe bűnösnek vallja magát, de a szövetségi ügyészek elutasították. Ügyvédei nemrégiben azt is elmondták, hogy skizofréniában, valamint strukturális és funkcionális agyi károsodásokban szenved.

A tárgyalás során az ügyészek várhatóan beszámolnak majd az esküdteknek az állítólagosan a nyomozóknak tett terhelő vallomásairól, az antiszemita kijelentések online nyomairól, amelyek szerintük azt mutatják, hogy a támadást vallási gyűlölet motiválta, és a fegyverekről, amelyeket a tetthelyen találtak nála, ahol a rendőrség háromszor rálőtt Bowersre, mielőtt megadta magát.

A meggyilkoltak családjai megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy a kormánynak halálbüntetést kellene-e kiszabnia, de a legtöbben mellette voltak.

Az ügyészek a bírósági beadványokban jelezték, hogy a tárgyalás során bemutathatják a boncolási jegyzőkönyveket és a segélyhívás felvételeit, köztük két olyan áldozat hívásának felvételeit, akiket később agyonlőttek. Elmondták, hogy a bizonyítékok között szerepel egy Colt AR-15 puska, három Glock .357-es kézifegyver, valamint több száz töltényhüvely, töltény és lövedékdarab.

Bowers hét embert is megsebesített, köztük öt rendőrt, akik a helyszínre érkeztek – közölték a nyomozók.

Elhunyt a holokauszt-túlélő, aki túlélte a pittsburgh-i zsinagóga lövöldözést

A debreceni származású Judah Samet 84 évesen hunyt el. Emlékéből fakadjon áldás!