Elhunyt a holokauszt-túlélő, aki túlélte a pittsburgh-i zsinagóga lövöldözést

A debreceni származású Judah Samet 84 évesen hunyt el.

Kedden meghalt Judah Samet, holokauszttúlélő, aki 2018-ban csak hajszál híján menekült meg a pittsburghi zsinagógában történt lövöldözéstől – számolt be a Daily Mail.

Samet, aki a második világháborúban túlélte a bergen-belseni koncentrációs tábort, néhány percet késett az istentiszteletről az Életfa zsinagógában, és éppen egy mozgássérült parkolóhelyre húzódott be, amikor egy férfi szólt neki, hogy lövések dördülnek odabent. Samet látta, ahogy egy rendőr tüzet nyit a támadóra.

Tizenegy ember halt meg az Egyesült Államok történetének leghalálosabb antiszemita támadásában.

„Nem vesztettem el az emberiségbe vetett hitemet” – mondta az Associated Pressnek két nappal a lövöldözés után. „Tudom, hogy nem szabad az emberiségre hagyatkozni”.

Samet 1938. február 5-én született Magyarországon, és 6 éves volt, amikor a nácik eljöttek a házához, és azt mondták, hogy pakoljanak. Családja 10 hónapot töltött a németországi Bergen-Belsenben, mielőtt 1945-ben felszabadították. Édesapja néhány nappal később tífuszban meghalt.

A háború után Samet Izraelbe ment, ahol ejtőernyősként szolgált.

Az 1960-as években Pittsburghbe költözött. Samet apósa ékszerüzletében dolgozott, majd később tulajdonosa lett.

Samet becslése szerint több tízezer embernek beszélt holokauszt-élményeiről iskolákban és más helyeken, főként Pittsburgh környékén.

„Sajnos csak a hozzám hasonló emberek tudnak tanúságot tenni” – mondta a Pittsburgh Post-Gazette-nek 2020-ban. De szerinte a történészeknek és másoknak is meggyőző módon kell majd elmesélniük a történetet, ha a holokauszt-túlélők utolsó generációja is eltávozik.

„Judah páratlan örökséget hagy a világra egy olyan emberről, aki nem egy, hanem két olyan szörnyűséget élt túl, amelyet az emberiség követett el a zsidók ellen”

– mondta Jeffrey Myers rabbi az Élet Fája nyilatkozatában.

„Micsoda élete volt!”

– írta unokaöccse, Larry Barasch a Facebookon, amikor bejelentette Samet halálát.

Egy debreceni zsidó elképesztő útja Bergen-Belsentől a Fehér Házig

A debreceni Judah Samet hat évesen túlélte a Bergen-Belseni koncentrációs tábort, szolgált az izraeli hadseregben majd egy éve október 27-én túlélte a pittsburgh-i zsinagóga lövöldözést.